Joods monument in Vlissingen onthuld

Internetbode (dv)

Joodse bewoners van Vlissingen, die tijdens de Sjoa werden weggevoerd en vermoord, hebben sinds deze week een eigen namenmonument. De veertig slachtoffers worden herinnerd op een gespleten zuil aan de oevers van de Westerschelde. Het zwarte stenen gedenkteken staat op de Groene Dijk in Vlissingen, dichtbij de Oranjemolen. Bij de onthulling zou prinses Beatrix eerst aanwezig zijn, maar zij heeft ‘wegens privéredenen’ verstek laten gaan.

Gedurende de onthullingsceremonie waren er veel sprekers, waaronder burgemeester Letty Demmers-Van der Geest (D66) en opperrabbijn Binyomin Jacobs van het IPOR. Ook de voorzitter van de Joodse gemeente Zeeland, Klaas Smelik, zei een aantal woorden evenals initiatiefnemer Jacques de Hond. “Het monument is een gedenkteken voor de omgekomen Joden, maar ook een waarschuwende vinger onze vrijheid te blijven beschermen,” aldus Smelik.

De ceremonie vond een paar uur na de dodelijke aanslagen in Brussel plaats. Zodoende werd er niet alleen stilgestaan bij de vermoorde Joodse Vlissingers, maar ook bij diegenen die dinsdag het leven lieten of gewond raakten door een kleine groep mensen met extreme denkbeelden. De laatste tijd is Zeeland in de ban van haar Joodse oorlogsslachtoffers. Zo werden er onlangs Stolpersteine in Middelburg onthuld door ex-premier en Zeeuw Jan Peter Balkenende.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joods monument in Vlissingen onthuld