Joodse begrafenis

Joodse begraafplaats Muiderberg (foto K. Rijken)

Dit is een reclametekst die is geschreven in opdracht van Uitvaartverzekering.nl. Deze organisatie biedt informatie over onder andere Joods begraven aan.

Volgens het Jodendom is het gebruikelijk om iedereen zo eenvoudig mogelijk te begraven, ongeacht of je arm of rijk bent. Een Joodse begrafenis is daarom sober van karakter:

‘Met lege handen komt men op de wereld en met lege handen verlaat men de aarde ook weer’.

Rol nabestaanden
In het Jodendom ligt de verplichting om de overledene met respect te begraven in eerste instantie bij de nabestaanden en vervolgens bij de Joodse gemeenschap. De Joodse begrafenisonderneming, Chevre Kaddiesja, wat ‘heilige groep’ betekent, heeft een belangrijke taak. Deze groep vrijwilligers halen de overledene op van het sterfhuis, voeren de rituele bewassing uit en kleden het lichaam in een tachariet. Dat is een wit gewaad met een vast patroon. De grootste Joodse begrafenisonderneming is het Joods Begrafeniswezen (JBW). Daarnaast zijn er ook speciale uitvaartverzorgers die ondersteuning kunnen bieden bij een Joodse uitvaart, bijvoorbeeld via Meride uitvaartzorg. Uitvaartondernemers die hieraan zijn verbonden, zijn op de hoogte van de belangrijke Joodse rituelen en tradities.

Begrafenisceremonie
Aangezien de vormgeving van een Joodse uitvaart bescheiden is, wordt er geen muziek gespeeld en zijn er geen bloemen, ornamenten of beelden die op de kist worden gelegd. Ook de kist zelf is eenvoudig. Mannen dragen een keppeltje en gehuwde vrouwen dragen een hoofdbedekking.

Tijdens de begrafenisceremonie wordt de kist in het graf gelegd. Daarna scheppen de familieleden om beurten aarde op de kist. Alle familieleden nemen deel aan de ceremonie totdat het graf helemaal is gevuld. Ook wordt er wat aarde uit Israël bij gedaan, zodat er een verbintenis is met het beloofde land. Pas nadat de overledene helemaal begraven is, wordt de rouwende familie getroost door de aanwezigen.

Locatie
De meeste Joodse begrafenissen worden verzorgd in Amsterdam en omgeving, op de begraafplaatsen van de asjkenazische en de Portugees-Israëlitische gemeente. Dit gebeurt veelal in Muiderberg en Ouderkerk aan de Amstel, maar ook in andere plaatsen zijn er Joodse begraafplaatsen zoals in Den Haag, Arnhem, Vught of Gorinchem.  

Eeuwig grafrecht
Joodse begraafplaatsen mogen volgens de Joodse wet niet geruimd worden. Alleen bij zéér dringende redenen kan ertoe besloten worden graven te verplaatsen. Als er al een begraafplaats moet verdwijnen, dan dient dat altijd te gebeuren met instemming van het rabbinaat en in bijzijn van een rabbijn. Bij een bezoek aan het graf is het gebruikelijk om een steentje te leggen op het graf van de overledene.

Joodse uitvaartverzekering
Volgens Joodse overtuiging is het gebruikelijk om je tijdens het leven niet bezig te houden met de dood. Toch kan het verstandig zijn om de geldzaken rondom de uitvaart van tevoren te regelen, namelijk middels een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering dekt de kosten die komen kijken bij de begrafenis. Na het overlijden keert de verzekeraar uit aan de nabestaanden. Soms vindt de uitkering direct plaats aan de uitvaartverzorger.

Voor Joden die zich willen verzekeren voor een traditionele Joodse uitvaart is het extra belangrijk om te letten op het type polis die zij afsluiten.

Bij sommige uitvaartverzekeringen is de uitkering namelijk niet vrij besteedbaar of zijn er beperkende voorwaarden van toepassing.De enige uitvaartverzekering waarbij volledige keuzevrijheid geldt, is de kapitaalverzekering, ook wel geldverzekering genoemd. Bij dit type polis krijgen de directe nabestaanden van de uitvaartverzekeraar een bedrag overgemaakt. Dit mogen zij volledig naar eigen wens gebruiken voor het bekostigen van de uitvaart zelf, maar ook voor zaken daaromheen, zoals:

  • De steenzetting
  • Onderhoud aan het graf en de grafsteen
  • Rouwverwerking
  • Liefdadigheid

Er zijn meerdere uitvaartverzekeraars die een kapitaalverzekering aanbieden, waaronder DELA, Yarden en Ardanta. Je vergelijkt deze verzekeraars via Uitvaartverzekering.nl.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Advertorial » Joodse begrafenis