Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joodse Gemeente Eindhoven krijgt rabbijn

De komst van een 28-jarige rabbijn moet de Eindhovense Joodse gemeenschap nieuw leven inblazen. “Het is nu of nooit,” vertelt de voorzitter van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge Brabant aan het Eindhovens Dagblad.

Per 1 september neemt de 28-jarige Simcha Steinberg zijn intrek in de dienstwoning naast de synagoge aan de Hendrik Casimirstraat. Hij is aangetrokken door het bestuur van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge Brabant. De Liberaal-Joodse gemeente Brabant heeft al langer een eigen rabbijn in de persoon van Corrie Zeidler.

Voorzitter Max Loewenstein hoopt dat de rabbijn de gemeenschap nieuw leven in kan blazen. “Er zijn nu 42 Joden bij ons aangesloten. Maar we vermoeden dat er in Eindhoven, zeker nu er steeds meer expats en buitenlandse studenten komen, meer in de stad verblijven. Zo weten we dat er op Facebook een Eindhovense groep van zestig Israëliërs actief is. Nu is niet iedere Israëliër een religieuze Jood, maar mogelijk voelt een aantal van hen zich bij ons thuis.”

De afgelopen jaren werd de synagoge bezocht door een ‘reizende rabbijn’ uit Nijmegen. Die had echter steeds minder tijd en vond bovendien dat Eindhoven een eigen rabbijn nodig heeft. Loewenstein erkende de noodzaak. “42 leden is natuurlijk weinig en we kampen ook met vergrijzing. Het is nu of nooit: over vijf jaar is het te laat.”

De rabbijn, getrouwd en vader van drie kinderen, is in Israël geboren. Hij woont nu nog in Oekraïne en spreekt nog geen Nederlands. Zijn vrouw is Nederlandse. Hij zal regelmatig sjabbatvieringen gaan verzorgen en ook pastoraal werk doen. Anja Hannema, de partner van Loewenstein – “Ja, first lady zou je kunnen zeggen,” lacht ze – is voorzitter van de culturele commissie van de NIHS Brabant. Ze hoopt dat de komst van Steinberg leidt tot meer zichtbaarheid in de stad en mogelijk ook tot contact met andere geloofsgemeenschappen. Overigens is het voor de rabbijn een parttime baan; hij gaat zich ook bezighouden met de controle op koosjere levensmiddelen.

De NIHS is onderdeel van de Nederlands Israëlisch Kerkgenootschap, één van de drie Joodse kerkgenootschappen in Nederland en gebaseerd op de Hoog-Duitse traditie. De tweede is de Portugees Israëlitische Gemeente en de derde is de Liberaal Joodse Gemeente. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X