Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Ontkenner Sjoa Ernst Zündel overleden

Afgelopen weekend is Ernst Zündel, een van de meest beruchte vertegenwoordigers van de beweging die de Sjoa ontkent, op 78-jarige leeftijd overleden. Volgens het AP is hij bezweken aan een hartstilstand.

Zündel schreef mee aan boeken als The Hitler We Loved and Why (1977) en is verschillende keren veroordeeld voor de verspreiding van zijn denkbeelden. Hij werd geboren in Duitsland in 1939 en verhuisde in 1958 naar Canada waar hij uitgeverij Samisdat begon.

Samisdat groeide vanaf de oprichting in de jaren zeventig uit tot een van de grootste uitgevers van neonazipropaganda. Naast Holocaustontkenning begeleidde Zündel ook publicaties van boeken waarin betoogd werd dat vliegende schotels een uitvinding van de nazi’s waren.

In 2005 oordeelde een Canadese rechter dat Zündel wegens zijn griezelige denkbeelden een gevaar vormde voor de nationale én internationale veiligheid. Hij werd naar Duitsland gedeporteerd, waar hij in 2007 vijf jaar de gevangenis in moest wegens Holocaustontkenning. Drie jaar later kwam hij vrij.

Holocaustontkenners betwisten dat de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij zes miljoen Joden werden vermoord, ooit plaatsvond of stellen dat de dodentallen sterk worden overdreven. Historici nemen deze claims niet serieus. In onder meer Frankrijk en Duitsland is het openlijk uiten van dit soort ideeën strafbaar.

In Nederland staat Holocaustontkenning niet expliciet in het strafboek. Omdat het onderwerp zo gevoelig ligt, kan de rechter wel uitdragers van dit soort ideeën veroordelen op basis van groepsbelediging. Zo kreeg de Arabisch Europese Liga Nederland (AEL) in 2010 in hoger beroep een boete opgelegd wegens het publiceren van een spotprent op het internet. De tekening, die suggereerde dat de Holocaust een verzinsel was, was een reactie op de Deense Mohammed-cartoons. Het hof in Arnhem bepaalde dat de Liga een boete moest betalen van 2500 euro, waarvan 1500 euro voorwaardelijk. Het gerechtshof oordeelde dat de tekening Joden onnodig griefde. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X