Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israëlisch medicijn helpt tegen terugkomen kanker

De combinatie van een stress-verminderend medicijn met een anti-ontstekingsmiddel helpt om het risico van uitzaaiing van kankercellen te verminderen. Dit meldt de Times of Israel.

Israëlische onderzoekers zeggen dat zij mogelijk een manier hebben gevonden om het risico te verminderen op terugkeer van kanker na een operatie. Dit gebeurt door twee medicijnen te combineren die stress en ontsteking bestrijden en die beide al jaren verkrijgbaar zijn.

De meeste sterfgevallen door kanker zijn het gevolg van het opnieuw groeien van kankercellen na een operatie. Bij metastase, oftewel uitzaaiing, verspreiden cellen van de oorspronkelijke tumoren zich naar andere delen van het lichaam, waar zij uiteindelijk groeien tot niet-opereerbare, fatale tumoren.

Onderzoekers aan de Universiteit van Tel Aviv, in samenwerking met de Universiteit van Californië in Los Angeles en drie Israëlische ziekenhuizen, zeggen dat zij een medicatie hebben ontdekt die – indien voor en na de operatie toegediend – “het risico van terugkeer van kanker na operaties significant vermindert.”

Het gaat om de combinatie van een beta blokker, die stress en hoge bloeddruk vermindert, en een medicijn tegen ontstekingen. De behandeling is veilig en goedkoop. De twee medicijnen kosten ongeveer hetzelfde als aspirine en zijn gemakkelijk toe te dienen bij patiënten zonder contra-indicaties. Het onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift Clinical Cancer Research.

De onderzoekers zijn afgeweken van de huidige medische procedure voor kankerpatiënten, die voorschrijft dat patiënten geen behandeling krijgen in de periode kort voor en na een operatie. Professor Shamgar Ben-Eliyahu van de School voor Psychologische wetenschappen en de Sagol School voor Neurowetenschap vertelt: “Wij hebben gekozen voor een onconventionele benadering die afwijkt van het huidige medische dogma. Zelfs binnen de medische gemeenschap kregen we te maken met ongeloof en een zekere vijandigheid. Maar na een breed spectrum aan onderzoek bij dierlijke modellen van kanker en het bestuderen van de medische literatuur, kwamen wij tot de conclusie dat dit misschien wel de belangrijkste periode is om de terugkeer van kanker te voorkomen.”

De medicatie is inmiddels getest bij borstkankerpatiënten en darmkankerpatiënten. Bij deze groepen bleek de medicatie efficiënt in het verminderen van biologische markers voor metastase. Ben-Eliyahu: “Wij vonden bijvoorbeeld dat de behandeling EMT tegengaat, het proces waarbij tumorcellen uit de oorspronkelijke tumor ontsnappen en een ander orgaan binnendringen. Dat is een cruciale stap in het proces van metastase. We hebben ook gekeken naar het indicatoren die gerelateerd zijn aan het immuunsysteem en het bleek dat het immuunvermogen verbeterd werd en de ontstekingen verminderden met deze medicatie. Deze uitkomsten zijn het resultaat van twintig jaar studie van dierlijke modellen om te zien hoe de combinatie van chirurgie, psychologische en fysieke stress, en ontstekingen, de terugkeer van kanker kunnen veroorzaken, aldus Ben-Eliyahu. Op dit moment overwegen de onderzoekers een grootschaliger klinisch onderzoek om de effecten op de langere termijn van deze behandeling duidelijk te maken. “Maar omdat het om goedkope, bestaande medicatie gaat die niet beschermd is door patenten, zijn de grote farmaceutische ondernemingen waarschijnlijk niet geïnteresseerd”, aldus Ben-Eliyahu.

 

Het onderzoek werd geleid door Ben-Eliyahu in samenwerking met Prof. Steven Cole of Universiteit van Californië in Los Angeles, Prof. Oded Zmora van het Medisch Centrum Sheba in Tel Hashomer, Prof. Eran Sharon van het Medisch Centrum Rabin in Beilinson en Prof. Tanir Ellweiss van het Medisch Centrum Kaplan. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X