Joodse grafstenen gevonden in Poolse rivier

www.seattletimes.com [bl]

Onderzoekers hebben delen van Joodse grafstenen gevonden op de bodem van de Bzura, een zijrivier van de Wisla in Warschau. De stukken steen, waarop Hebreeuwse letters zichtbaar zijn, werden ontdekt tijdens een periode van extreme hitte en droogte die het gebied eerder deze week trof. Hierdoor staat het water in de rivier uitzonderlijk laag, en werden de brokken, samen met onder meer onderdelen van Soviet vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, een parachute en munitie zichtbaar.

De grafstenen zijn vermoedelijk afkomstig van de Bródno begraafplaats in het Praag district van Warschau. Bródno was ooit de laatste rustplaats van honderdduizenden Poolse Joden. Tijdens en na de oorlog zijn de stenen gebruikt als bouwmateriaal voor straten en om de oevers van de Wisla te verstevigen. Er bevinden zich op de begraafplaats zelf nog slechts enkele duizenden grafstenen.

Jonny Daniels, oprichter van de Joodse organisatie From the Depths, dat zich toelegt op het behoud van Joods erfgoed in Oost-Europa, ontdekte de Hebreeuwse belettering op de stukken steen. ‘De Wisla verbergt talloze geheimen,’ was zijn reactie. ‘Ze zijn overal… Joodse geschiedenis ligt hier begraven”.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joodse grafstenen gevonden in Poolse rivier