Fotowedstrijd ‘Joods leven anno 2015’

Pauline Prior (dv)

Het Joods Historisch Museum (JHM) wil nieuwe foto’s van het hedendaagse Joodse leven in Nederland toevoegen aan haar collectie. Daarom organiseert het museum een fotowedstrijd, waar iedereen aan kan meedoen. Van 1 september tot en met 1 november 2015 kunnen fotografen foto’s met het thema ‘Joods Leven anno 2015’ uploaden via de site JCKfotowedstrijd.nl.

De mooiste foto’s, gekozen door een professionele jury, met onder meer Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat, worden opgenomen in de collectie van het JHM en in december tentoongesteld. De foto’s worden niet alleen getoetst op fotografische kwaliteit, maar ook op de originaliteit van het onderwerp. Voorbeelden van onderwerpen zijn het alledaagse leven thuis, Joodse objecten of gerechten, bijeenkomsten, maar ook Joodse feestdagen en rituelen. Selfies mogen ook. Belangrijk is dat de foto in Nederland is gemaakt en dat hij actualiteit uitstraalt. De winnaars krijgen een Leica camera.

Het JHM heeft in de collectie al foto’s van onder andere Leonard Freed, Boris Kowadlo en Bert Nienhuis, die een beeld geven van het naoorlogse Joodse leven in ons land. De laatste serie dateert van 2001, dus het is hoog tijd voor een hedendaagse toevoeging aan de collectie, zo meent een woordvoerder van het museum. De wedstrijd wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling De oorlog voorbij, met foto’s van de Amerikaanse Magnumfotograaf Leonard Freed (1929-2006). Deze foto’s geven een beeld van Joods Amsterdam in de jaren vijftig en laten het herstel van het Joodse leven in Amsterdam zien in de eerste decennia na de oorlog.

Categorie:

Home » Cultuur » Fotowedstrijd ‘Joods leven anno 2015’