Joodse organisaties België geschokt om dreigement

FB (dv)

Belgische Joodse organisaties uiten hun zorgen na het zien van een foto van een pro-Palestijnse Belgische activist. De Brusselaar, Nordine Saidi, heeft zichzelf op Facebook gezet met een groot mes en de Palestijnse vlag. Op het mes staat te lezen: ‘Solidariteit met het algemene Palestijnse verzet’. Met de foto wil Saidi, die een broer is van het Belgische PS-parlementslid Fatiha Saidi, de terreur tegen Israëlische burgers en politieagenten steunen.

Joodse organisaties in Brussel en België zien in het beeld een dreigement tegen Belgische Joden en Israëli’s in België. Ze willen dat de man op basis van de Belgische terreurwetgeving wordt aangepakt. ‘Dit is een directe oproep tot haat en geweld’, zo stellen ze in een boodschap. ‘Hiermee worden mensen op een gevaarlijk spoor gezet. Deze man moet worden opgepakt voordat er ernstige zaken gebeuren’, zo luidt het.

Saidi werd in het verleden uit het bestuur van de Franstalige anti-racisme-organisatie MRAX gezet, omdat zijn teksten steeds verder afgleden in de richting van antisemitisme. Hij telt onder zijn vrienden onder andere de Franse komiek Dieudonné – veroordeeld voor antisemitisme en sinds kort ook in België verdacht van antisemitisme – en politicus Abou Jahjah van de Arabisch Europese Liga (AEL). Vorige week wilde Saidi een demonstratie opzetten voor het stadion waar de voetbalinterland België-Israël werd gespeeld. De Brusselse burgemeester gaf daarvoor geen toestemming.

In Nederland kwam vorige week de Marokkaanse Nederlander Youness Ouaali in het nieuws nadat hij had opgeroepen op Israëlische toeristen in ons land aan te vallen. De man kreeg een extra podium voor zijn boodschap in de tv-show Pauw van presentator Jeroen Pauw.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Joodse organisaties België geschokt om dreigement