Vrijwilligers Jonet verkennen Joods Rotterdam

Copyright: K. Rijken (dv)

De vrijwilligers van Jonet waren op zondag in Rotterdam te vinden voor hun jaarlijkse vrijwilligersdag. Per bus en te voet trok de groep door de Maasstad om het Joodse heden en verleden aldaar te ontdekken. “We hebben een zeer geslaagde dag gehad,” zegt Jonet-webcoördinator Kemal Rijken, die de vrijwilligersdag ieder jaar organiseert. “Eén keer per jaar willen we onze vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Dat doen we door met zijn allen een dagje weg te gaan om te werken aan onze teamspirit. Dit keer was Rotterdam aan de beurt, een stad met een groot Joods verleden.” Eerdere edities van de vrijwilligersdag vonden plaats in Maastricht en Utrecht.

Onmisbare mensen
Rond half twee in de middag verzamelden de vrijwilligers van Jonet zich bij lunchroom de Bergse Plas in Rotterdam-Noord, waar ze begonnen met een koffielunch. Er waren mensen gekomen uit Rotterdam, maar ook uit Groningen, Assen en Maastricht. Rijken: “Jonet werkt met regiovrijwilligers, die elk in hun gebied actief zijn namens ons webproject. Ze signaleren nieuws en zetten berichten op onze agenda-pagina. Hun inzet is van groot belang, want zij zijn onze oren en ogen in onder meer de mediene.” Ook zijn de vrijwilligers de ambassadeurs van Jonet in het veld. “Zonder deze mensen zijn we minder zichtbaar. Zij vertellen over de site en maken mede het project.”

Rondleiding
Na de lunch ging de groep per bus door de stad, vanwaaruit ze een rondleiding kregen langs de Joodse plekken in Rotterdam. De gids was Micha Gelber, een bekend lid van Joods Rotterdam. Met de bus reden de vrijwilligers door de voormalige Joodse buurt, waar bronzen plaquettes te vinden zijn, die verwijzen naar het grote Joodse leven dat ooit in de stad aanwezig was. De groep zag de plek waar het Joodse bejaardentehuis stond, het Joodse weeshuis was en de plaatsen waar andere Joodse instellingen zijn geweest. In de jaren ’40-’45 werden deze gebouwen door de nazi’s ontruimd en werden de Joden afgevoerd naar het oosten om daar hun tragische lot tegemoet te treden.

NIK-sjoel
Ook kregen de Jonetters een rondleiding door de NIK-sjoel van rabbijn Yehuda Vorst. Hij vertelde de groep dat het Joodse leven in Rotterdam nog wel degelijk bestaat en dat de orthodox-Joodse gemeente zelfs nog een beetje groeit. Ongeveer driehonderd Joden zijn nog betrokken bij deze synagoge van het Nederlands Israelietisch Kerkgenootschap (NIK). Dat is vele malen minder dan ooit het geval was – voor de oorlog leefden er maximaal 13.000 Joodse Nederlanders in Rotterdam. Vorst: “We hebben heden ten dage ook te maken met een toenemend antisemitisme in de stad. Maar door groepen scholieren te ontvangen en uitleg te geven over het Jodendom, hopen wij een steentje bij te dragen tegen die anti-Joodse tendens. Wel willen we realistisch zijn: het Nederlandse onderwijs moet een basispakket over antisemitisme krijgen, want anders zijn we verloren.”

Loods 24
Vervolgens reed de bus door naar Loods 24, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden uit Rotterdam en van de Zuid-Hollandse eilanden zich moesten melden voor deportatie. Tegenwoordig staat er onder andere een kindermonument met de namen van honderden Joodse kinderen die in de oorlog werden vermoord om wie ze waren. De stops bij de vele gedenktekens van de Sjoa maakten indruk op de groep. Niet iedereen realiseerde zich dat Rotterdam eens zo’n groot Joods leven bezat. Ook deed de bus twee Joodse begraafplaatsen aan, die aan de oostkant van de Maasstad te vinden zijn. Daarna ging de groep door naar de sjoel van de Liberaal Joodse Gemeente voor een diner in kosjer style.

Vrijwilligers gezocht
Al met al was het dus een zeer geslaagde dag, stelt Rijken vast. “De vrijwilligers en wijzelf hebben ervan genoten. Dat is goed voor de teambuilding, want in het komende jaar willen we groeien in de regio’s”. Momenteel zoekt Jonet nog vrijwilligers in onder meer de regio’s Overijssel, Noord-Brabant en Kennemerland. “Iedereen die het leuk vindt om contacten aan te gaan en die meer kan dan mailen en Facebooken alleen, is welkom voor een oriënterend gesprek met ons over het vrijwilligersschap. Wij vinden wel dat vrijwillig actief zijn voor Jonet niet vrijblijvend is. Dat betekent dat je als vrijwilliger eigen initiatief moet tonen en de dingen niet moet afwachten. Ook betekent dit dat je minstens een jaartje actief voor ons bent. En natuurlijk staan wij onze vrijwilligers bij waar nodig.” Geïnteresseerden kunnen mailen naar: info@jonet.nl

Categorie:

Home » Nieuws » Vrijwilligers Jonet verkennen Joods Rotterdam