Joodse organisaties nemen maatregelen tegen Covid 19 – lees hier wat u moet weten

wikipedia

Joodse instellingen en kerkgenootschappen in Nederland nemen vrijwel allemaal maatregelen tegen het coronavirus. Zo worden bijeenkomsten geschrapt, gaan musea dicht en wordt er nog meer op hygiëne gelet. Daarmee volgen veel Joodse instellingen de richtlijnen van het kabinet en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hieronder staan de maatregelen van de belangrijkste instellingen op een rij. Van kerkgenootschappen tot hobbyclubs en van zorginstellingen tot musea. Joodse scholen blijven op het Cheider na vooralsnog open, zo lijkt het.

Amstelland en CIZ
Donderdag werd bekend dat het Amstelland Ziekenhuis een patiënt met het coronavirus heeft opgenomen. Het is onduidelijk of deze persoon op de Joodse afdeling CIZ heeft gelegen. ‘Door de betrokken medewerkers is er direct gehandeld volgens afgesproken protocol. De patiënt is overgebracht naar een ander ziekenhuis. De uitslag van de tweede test volgt morgen [vrijdag, red.]’, schrijft de directie. ‘Ziekenhuis Amstelland is meteen gestart met een intern contactonderzoek. Hiermee brengen we in kaart welke medewerkers en andere patiënten met de betreffende patiënt in aanraking zijn geweest. Patiënten kunnen gewoon in ons ziekenhuis terecht. Ook bezoekers zijn welkom’. Meer over de maatregelen in het Amstelland Ziekenhuis via deze link.

Beth Shalom
Een andere kwetsbare instelling is het Joodse ouderencentrum Beth Shalom, waar honderden kwetsbare ouderen leven. Zorgbedrijf Cordaan, waar het tehuis in de Amsterdamse woonwijk Buitenveldert onder valt, is op donderdag meteen overgegaan tot een protocol waarbij de toegang tot Beth Shalom wordt geminimaliseerd. Ook zal de gezamenlijke activiteitenruimte Lev in de komende weken gesloten zijn. Het is onduidelijk of bewoners nog wel bezoek mogen ontvangen. Hierover meldt Cordaan niets op de site van Beth Shalom. Gezien de richtlijnen van het RIVM kan ervan worden uitgegaan dat bezoek aan ouderen in het centrum beperkt kan plaatsvinden.

Crescas
Vanwege de maatregelen in Beth Shalom moet Joods educatief centrum Crescas veel bijeenkomsten schrappen. De organisatie huist in hetzelfde gebouw en maakt gebruik van Lev. ‘We moeten de interactieve bijeenkomst How to Seider (woensdag 18 maart) annuleren’, schrijft directeur Diklah Zohar. ‘Voor de lezingen Wat is Joodse kunst (dinsdag 17 maart), Joden in de Oekraïne (zondag 22 maart), Tussen woord en beeld (dinsdag 24 maart), Wasteless (donderdag 26 maart) en Joodse kunst in de moderne tijd (dinsdag 31 maart) worden nieuwe data uitgezocht, zodra er zicht is op een versoepeling van de beperkingen’. Crescas houdt zich aan de termijn waarop de maatregelen van de autoriteiten van kracht zijn, tot 1 april. Lees hier meer over Crescas.

Joods Maatschappelijk Werk
Naast Beth Shalom en het Amstelland Ziekenhuis neemt ook zorgorganisatie Joods Maatschappelijk Werk (JMW) maatregelen. Alle JMW-activiteiten, evenementen en bijeenkomsten worden afgeblazen of, waar mogelijk, uitgesteld. Huisbezoeken van maatschappelijk werkers en medewerkers van JMW worden allemaal afgezegd, behalve wanneer strikt noodzakelijk. Ook het kantoor van JMW is niet voor iedereen toegankelijk. ‘Afspraken op kantoor gaan alleen door indien noodzakelijk. Er is vanaf maandag 16 maart geen inloopspreekuur’, staat op de JMW-site. ‘JMW beoordeelt de situatie op basis van het beleid van het kabinet en de informatie van het RIVM en zal de maatregelen aanpassen wanneer daar aanleiding toe is’. Lees meer op de site.

Maccabi Nederland
De Joodse sportclub Maccabi Nederland gaat tot 1 april grotendeels op slot. ‘In verband met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft Maccabi NL besloten om alle activiteiten en evenementen tot en met 31 maart af te lassen of uit te stellen’, schrijft het bestuur op de Facebookpagina van de club. Wie heeft betaald om aan een evenement mee te doen, zal zijn financiële bijdrage in de komende dagen terugzien op de bankrekening. ‘Neem voor meer info contact op met info@maccabi.nl of je vereniging’, luidt het. Maccabi Nederland is een verzameling van subverenigingen zoals Maccabi Voetbal, Maccabi Tennis en Maccabi Schieten.

NIK
In de instellingen van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) worden ook vergaande maatregelen genomen. Het kerkgenootschap heeft een info-blad met richtlijnen aan al haar Joodse gemeenten, sjoels en rabbinale functionarissen gestuurd. NIK-secretaris Ruben Vis: “In de informatie wordt onder meer het belang van voorzorgsmaatregelen benadrukt, zoals het regelmatig met zeep wassen van de handen; het achterwege laten van het gebruikelijke handen schudden en aandacht voor het verdelen van Hamotsie of het medegebruiken van gebedenboeken in colletief bezit, dus van de sjoels.”

‘Geen mezoeza kussen’
Op donderdagochtend kwam het NIK-kernteam bijeen om de toestand te bespreken. Die geeft haar gemeenten, sjoels en medewerkers tot in detail advies. ‘Maak een keuze ten aanzien van bepaalde contacten in de sjoeldienst of andere soorten activiteiten, lessen en sjioeriem. Let er op niet meerdere mensen te laten drinken uit dezelfde beker, maar standaard gebruik te maken van kleine bekertjes. (Het met een doek schoonvegen van de beker, nadat iemand eruit gedronken heeft, biedt geen bescherming tegen de overdracht van virussen). Probeer bij bijeenkomsten zoals sjoeldiensten wat meer fysieke afstand van elkaar te houden’. Maar ook: ‘Zie af van het kussen van de mezoeza en het Sefer Tora’. Lees hier meer over de andere aanbevelingen en maatregelen van het NIK.

LJG Amsterdam
Het bestuur van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam houdt zich aan de richtlijnen van de regering en het RIVM, zegt voorzitter Hans Weijel in een interview met Jonet.nl. “Bijeenkomsten met meer dan honderd mensen zeggen we af, maar als het eronder zit, dan mogen mensen langskomen. Onze diensten gaan door en iedereen is vrijwillig om te gaan en staan waar hij wil.” Volgende week zaterdag zou er een sjabbatbijeenkomst met 120 mensen zijn. Die gaat niet door, aldus Weijel. “Deze zondag hebben we een evenement met schrijver Arnon Grunberg. Als hij komt, dan gaat het door omdat zich vijftig deelnemers zich hebben ingeschreven. Mensen die zich niet hebben ingeschreven, worden geweigerd om te voorkomen dat het aantal tot boven de honderd stijgt.”

Seideravonden mogelijk in gevaar
Diensten van de LJG Amsterdam worden online gestreamed, benadrukt Weijel. “Dat mogen wij liberalen doen, dus daar maken we gebruik van.” De richtlijn van de sjoel verandert als die van het RIVM verandert. “Als de maatregelen na 1 april worden doorgezet, dan komen onze Seideravonden voor Pesach in gevaar. Die worden altijd voor meer dan honderd mensen bezocht.” Ook als er dertig mensen op bijeenkomsten in de LJG afkomen, moeten zij zelf een afweging maken, benadrukt Weijel. “We leven in een vrij land.” Handen worden extra gewassen en de LJG-sjoel wordt extra goed schoongemaakt. “Trapleuningen, wc’s maken we vaker schoon, en kiddusjbekertjes waren er toch al voor eenmalig gebruik.”

Mediene
In de Mediene – het gebied buiten de kern Amsterdam-Amstelveen – worden eveneens maatregelen genomen. Zo gaat de Synagoge Groningen in de komende dagen dicht. ‘Komend weekend blijft de synagoge helaas gesloten. De boekpresentatie over Herman Verbeek en het Julia Culp festival gaan dus niet door’, schrijft de organisatie op haar Facebookpagina. Volgende week worden er tevens geen rondleidingen aangeboden. Bij de Masorti gemeente Beth Shoshanna gaan de sjoeldiensten in de synagoge van Raalte gewoon door, zo is op de site te zien. De LJG Den Haag en andere LJG-sjoels buiten Amsterdam vermelden niets op hun websites. Allen vallen over het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, dat de sjoels vrij laat om zelf een afweging te maken.

Joods Cultureel Kwartier
Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) is de grootste Joodse speler in museumland. De organisatie, waar het Joods Historisch Museum, de Esnoga, het Joods Kindermuseum en de Hollandsche Schouwburg onder vallen, heeft al aangegeven dat alle JCK-locaties tot 1 april dicht gaan. ‘Ook onze evenementen kunnen daarom geen doorgang vinden’, meldt het JCK. Mensen die een groepsreservering hebben gemaakt of tickets hebben gereserveerd voor deze periode, worden zo snel mogelijk benaderd voor een nieuwe reservering of voor een vergoeding. Dit geldt ook voor schoolbezoeken. Meer informatie staat op de site van het JCK.

Anne Frank Huis
Niet alleen het JCK, maar ook het Anne Frankhuis houdt de deuren tot 1 april dicht. De directie schrijft: ‘Personen die een ticket hebben voor deze periode, 13 tot en met 31 maart, zullen het aankoopbedrag gerestitueerd krijgen. Wij verzoeken hen geen contact met ons op te nemen. Per mail zullen wij bevestigen wanneer de terugbetaling is verwerkt. Dit kan enkele weken duren’. Wie toch een kijkje wil nemen in het beroemde Achterhuis van het Joodse meisje Anne Frank, kan een online tour nemen, aldus de directie. Bezoekers wordt aangeraden om de website in de gaten te houden voor de laatste ontwikkelingen.

PIG
De Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG) heeft een mail naar haar achterban gestuurd. Daarin wordt bevestigd dat het Esnoga-complex (dat valt onder het JCK) niet toegankelijk is. ‘Wat dit in de praktijk betekent voor ons kantoor staat nog te bezien. Tijdens kantooruren zijn wij in ieder geval telefonisch en per WhatsApp bereikbaar.’ Deze Saba vinden alle diensten in beide Snoges plaats. ‘Snogeiros worden verzocht bijgaande adviezen in acht te nemen. Heeft u klachten, zoals enige vorm van verkoudheid of zoals in de bijlage beschreven, dan verzoeken wij u met klem af te zien van een bezoek aan Snoge’, schrijft het College van Parnassim – bestuur – van de PIG.

Geen kiddoesjbekers
‘Vanaf heden wordt in de Snoges geen gebruik gemaakt van bestaande (metalen en/of plastic) handwas- en kidoesjbekers. Gebruik in plaats daarvan uitsluitend disposables‘, aldus de PIG. Het kerkgenootschap doet een dringend verzoek ‘op ieders gezonde verstand om zorgvuldig te handelen in overeenstemming met de richtlijnen van het RIVM. U doet dat voor uzelf en voor anderen. Wij kunnen als organisatie niemand verbieden naar Snoge te komen, maar uiteindelijk is het ieders eigen verantwoordelijkheid. Wij wensen u een goede Saba en hopen dat alle maatregelen spoedig kunnen worden opgeschort. Iedereen die ziek is wensen we een spoedig herstel’.

Beit Ha’Chidush en Uilenburgersjoel
Het bestuur van Beit Ha’Chidush zal pas aankomende maandag spreken over maatregelen rond het coronavirus. Het progressief-modern Joodse kerkgenootschap in Amsterdam zegt in een bericht: ‘Uiteraard wordt er nagedacht over het al dan niet laten doorgaan of afgelasten van BHC-evenementen (LDWD-lessen, diensten, Pesach-seiders), maar vooralsnog heeft het bestuur nog geen besluit genomen daarover’. Het bestuur en de rabbijn volgen nauwkeurig welke maatregelen door het RIVM worden aanbevolen. ‘Als je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld in huis of met het kopen en naar huis brengen van boodschappen, laat het ons dan weten; ook als je weet van iemand anders die hulp nodig heeft’, aldus het bestuur. Meer info op de site. De Uilenburgersjoel, waar Beit Ha’Chidush samenkomt, heeft alle bijeenkomsten in het gebouw wel afgelast. Tot 1 april zijn er geen activiteiten meer, zo meldt de website. Mensen die een ticket hebben gekocht, krijgen hun geld terug.

Chabad on Campus deelt voedselpakketten uit
De populaire religieuze jongerenorganisatie Chabad on Campus neemt eveneens stappen. Donderdag schreef Zuidas-rabbijn Yanki Jacobs in het Engels op Facebook: ‘In het geval dat we niet langer Sjabbat-maaltijden en / of Pesach kunnen blijven hosten, zullen we koosjere sjabbat- en Pesach-voedselpakketten aanbieden aan alle Joodse studenten en jonge professionals, zodat ze de sjabbat en / of Pesach kunnen blijven vieren in het comfort van hun eigen huis’. De komende weken zal Chabad on Campus een online lessenserie geven over ‘hoe je je eigen Pascha Seder kunt uitvoeren (voor het geval dat nodig zou zijn)’. De Joodse zondagochtendles voor kinderen is tot nader bericht afgelast. Als alternatief kunnen ouders alleen met hun kinderen langskomen voor privéles of voor video call-lessen. Wie meer wil weten, kan contact opnemen met Yanki Jacobs.

Joodse scholen
Hoewel vrijwel alle ontwikkelde Europese landen ervoor gekozen hebben om de scholen en onderwijsinstellingen zo snel mogelijk te sluiten, maakt de Nederlandse regering een andere keuze. Alle onderwijsinstellingen blijven open, zo ook de Joodse scholen. Jonet.nl heeft uit anonieme bron vernomen dat alleen de school Cheider op vrijdag uit voorzorg is dichtgegaan. Maandag zou de school weer open moeten gaan. Tevergeefs heeft de redactie getracht contact op te nemen met de schoolleiding, waardoor dit bericht nog niet bevestigd is.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse organisaties nemen maatregelen tegen Covid 19 – lees hier wat u moet weten