OM eist taakstraf tegen Heerlenaar voor antisemitische berichten op internet

Justitie
Vrouwe Justitia (beeld: Jesper_advies, wikipedia commons)

Tegen een man uit Heerlen is afgelopen week een taakstraf van 180 uur geëist voor het plaatsen en verspreiden van antisemitische uitingen op internet. Het Openbaar Ministerie (OM) sprak de eis uit voor de rechtbank in Maastricht. De 44-jarige verdachte schreef onder meer ‘Dood aan alle Joden, negers en moslims’. Hij zette de berichten op VKontakte, de Russische equivalent van Facebook. Het is aan de rechter om te besluiten of de Heerlenaar deze taakstraf ook krijgt.

Op het Russische sociale medium schreef hij onder meer ‘kill all jews’ en ‘fuck negros’. In april 2017 postte hij zeker tien berichten die het OM ziet als aanzetten tot discriminatie, geweld en haat. De Heerlenaar wordt eveneens verdacht van groepsbelediging. Zijn advocaat Ber Mahovic pleitte voor vrijspraak. “Het ging een poosje niet zo goed met hem, problemen thuis. In die context moet je dit zien. De emmer liep een beetje over,” aldus de raadsman in de rechtszaal.

Eerder bekende Mahovic dat zijn cliënt in het verleden extreem-rechtse sympathieën had. Ook heeft de man al excuses aangeboden aan de politie, dus daarom valt de zaak volgens hem wel mee. “Cliënt heeft een korte periode gehad waarin hij het extreemrechtse als ideaal zag. Hij heeft nooit ingezien dat de teksten die hij produceerde voor zo extreem werden aangezien en hij heeft ook nooit de bedoeling gehad om zijn gedachtegoed openbaar te maken,” aldus de advocaat. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Categorie:

Home » Nieuws » OM eist taakstraf tegen Heerlenaar voor antisemitische berichten op internet