Proces tegen Netanyahu opgeschort vanwege coronavirus

Kremlin

Het proces tegen premier Benjamin Netanyahu (Likud) van Israël is opgeschort. Op 17 maart zou de rechtszaak om corruptie beginnen, maar vanwege het noodgedwongen sluiten van de Israëlische rechtbanken gaat dat niet door. Dit komt door de verregaande maatregelen van de demissionaire regering Netanyahu om het coronavirus te beteugelen. De rechtsgang is verschoven naar 24 mei. Voor de politicus heeft het besluit voordelen.

Op de vroege zondagochtend kondigde minister Amir Ohana van Justitie aan dat er noodmaatregelen zullen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een daarvan is dat alle rechtbankactiviteiten worden bevroren. Alleen dringende hoorzittingen gaan nog wel door. De instructies van Ohana kwamen er nadat de premier met ministers een persconferentie had gegeven over meer maatregelen. Hij zei toen niets over het werk van de Juridische sector en de rechtbanken.

Netanyahu wordt in drie zaken beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. De politieke impasse waarin Israël al bijna een jaar in verkeert, heeft daar deels mee te maken. Zo weigeren andere partijen met Likud samen te werken zolang Netanyahu nog partijleider is. Eerder zei hij zijn immuniteit te willen opgeven om naar de rechter te gaan, maar dat heeft niet geholpen om anderen te overtuigen. Momenteel probeert oppositiepartij Blauw-Wit een regering te vormen zonder Netanyahu. Nu de rechtszaak is opgeschort, blijft hij nog tot 24 mei als alternatief in beeld.

Categorie: |

Home » Nieuws » Proces tegen Netanyahu opgeschort vanwege coronavirus