Gantz’ poging tot vormen regering van nationale eenheid wordt moeilijk

Benny Gantz
Youtube

Benny Gantz (Blauw-Wit) is bezig om een regering van nationale eenheid te vormen met de Likud-partij van demissionair premier Benjamin Netanyahu. Nadat hij gisteren 61 van de 120 parlementsleden achter zich had gekregen om een formatie aan te gaan, werd zondagavond na overleg met president Reuven Rivlin besloten om aan deze regeringscombinatie te gaan werken. Het zou volgens de president het ideale antwoord zijn in het bestrijden van het coronavirus. Zo’n regering kan leunen op een ruime meerderheid in de Knesset, het parlement.

Corona als reden
Volgens kenners zal het niet gemakkelijk worden om Gantz en Netanyahu samen in één coalitieregering te krijgen, omdat de twee al meer dan een jaar met elkaar in de klinsj liggen. Zo heeft Blauw-Wit gezworen om nooit samen met Netanyahu in een regering te stappen, omdat die wordt beschuldigd van corruptie. De rechtszaak tegen de premier zou eigenlijk dinsdag beginnen, maar is uitgesteld tot 24 mei vanwege het coronavirus. Deze pandemie zou nu een reden kunnen zijn om even van het principe ‘tegen Netanyahu’ af te stappen.

Botsende personen
Maandag wordt de nieuwe Knesset geïnstalleerd. Volgens verwachting zal er een strijd losbarsten om het voorzitterschap van het parlement. De huidige voorzitter van Likud, Yuli Edelstein, heeft al te kennen gegeven te zullen vechten voor zijn post. Die strijd kan roet in het eten gooien in het formeren van een eenheidsregering tussen de grootste rivalen Likud en Blauw-Wit. Tegelijkertijd zijn er Gantz en Netanyahu zelf, twee mastodonten die qua karakter en persoonlijkheden met elkaar botsen. Het formeren zou dus ook op ego’s kunnen afketsen.

Onmogelijke combinatie
Mocht de poging om tot een regeringscombinatie Blauw-Wit-Likud mislukken, dan kan Gantz zich nog wenden tot andere partijen. Samen met links, de partij van nationalist Avigdor Lieberman en de Arabische partijen van de Joint List zou hij 61 zetels hebben. Het is dezelfde meerderheid die hem het formateurschap bezorgde. Echter, tussen die partijen liggen de verschillen erg ver uiteen. Zo weigert Lieberman samenwerking met de Joint List. Met name de kleine Arabisch-nationalistische partij Balad, die in de Joint List huist, is voor hem een doorn in het oog. Verder zijn er andere verschillen die een dergelijke regering vooralsnog tot een onmogelijke combinatie maken.

Corona-maatregelen
Terwijl de politieke storm zondagavond doorging, sprak president Rivlin de bevolking toe. Dat gebeurde nadat de demissionaire regering tot een totale lockdown van het land had besloten om zo het coronavirus te beteugelen. De Shin Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, heeft tevens vergaande bevoegdheden gekregen. Zo kunnen mensen die zich niet aan de regels houden via hun smartphone worden gevolgd door de dienst.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Gantz’ poging tot vormen regering van nationale eenheid wordt moeilijk