Laatste zwarte herdenkingsstenen Alkmaar gelegd

In de gemeente Alkmaar worden geen Stolpersteine, maar eigen herdenkingsstenen gelegd voor de deuren van huizen waar ooit vermoorde Joden hebben gewoond. Het project is geïnitieerd vanuit de lokale stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar en is vele malen goedkoper dan het leggen van de messing Stolpersteine van de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Onlangs werden de laatste zwarte steentjes gelegd.

Op 5 maart 1942 was na Zaandam, als tweede stad in Nederland, Alkmaar aan de beurt om haar Joodse burgers te dwingen de wijk te nemen naar Amsterdam. Zodoende dat op 5 maart jongstleden stenen in de Kaasstad werden gelegd op plekken waar afgevoerde Joden woonden. Het ging om dertien stuks op vier verschillende locaties. De belangstelling voor het leggen van de zwarte stenen was groot.

In de afgelopen jaren vonden er al zes leggingen op allerlei plekken in Alkmaar plaats. Hiermee zijn alle 133 Joodse Alkmaarse vermoorde slachtoffers van de nazi’s herdacht. De komende tijd wordt begonnen aan het samenstellen van een boekje over de steenleggingen in Alkmaar en over de slachtoffers. Verder zal de website van de Stichting nog lang in de lucht blijven voor belangstellenden.

De Alkmaarse herdenkingsstenen zijn natuurstenen, zwarte plaatjes van veertien bij veertien centimeter met inscripties van de namen van de Joden die de Sjoa niet overleefden. De Stichting stelde ten doel om alle 133 slachtoffers op korte termijn stenen te geven. Er werd niet gekozen voor ‘echte’ messing Stolpersteinen, die door de Duitse kunstenaar Demnig worden gelegd, maar voor een eigen variant. De Duitser is volgens de stichting te druk, waardoor het onhaalbaar was om het Alkmaarse doel te bereiken. Zodoende is voor een eigen, granieten struikelsteen gekozen.

De kosten voor een Stolperstein van Demnig liggen op zo’n 125 euro per steen. Hoewel de Stichting in Alkmaar niet aangeeft hoe duur de eigen granieten stenen zijn, is het goed mogelijk dat deze goedkoper uitvallen dan de stenen van de Duitse kunstenaar.

Categorie:

Home » Nieuws » Laatste zwarte herdenkingsstenen Alkmaar gelegd