Joodse school in Huize Herbosch komt in botsing met gemeente Antwerpen
In Antwerpen zijn problemen ontstaan nadat orthodoxe Joden in het stadskasteel Huize Herbosch een jesjieve hebben opgericht. Volgens de gemeente is het herenhuis bedoeld om in te wonen en mag er geen onderwijs gegeven worden. Er zijn twee een processen verbaal opgemaakt voor het begaan van een bouwovertreding en het wijzigen van het interieur, meldt het Gazet van Antwerpen (GVA). De schooldirectie wil niet met de krant praten.
Wie langs het historische pand in de Koningin Elisabethlei aan het Koning Albertpark in Antwerpen wandelt, ziet soms groepjes jongemannen op de fiets langsrijden. Ze gaan de poort door naar het woonkasteeltje dat naast het nieuwe provinciehuis van de provincie Antwerpen ligt. Daar is een jesjieve ingericht, waar orthodox-Joodse mannen hun Talmoedstudie kunnen doen. Normaal gesproken gaan veel Antwerpse Joden daarvoor naar Amerika of Israël, maar door de coronacrisis kan dat niet en daarom is deze oplossing gevonden.
Vorige week voerden de gemeente Antwerpen en het Agentschap Onroerend Erfgoed een inspectie uit in Huize Herbosch. “Het gebouw dient om in te wonen. Door er een school in onder te brengen, verandert het van functie. Dat mag alleen als het college van burgemeester en schepenen daar zijn goedkeuring voor geeft. En daar is het dossier niet gepasseerd,” zegt woordvoerder Dirk Delechambre van de stad Antwerpen tegen GVA. De inspecteurs schreven een proces verbaal uit voor een bouwovertreding. Ook kwam er een tweede proces verbaal vanwege aanpassingen aan het interieur van het herenhuis.
Huize Herbosch werd in 2018 door iemand uit de Joodse gemeenschap aangekocht voor 2,5 miljoen euro. Het gaat om een monumentaal gebouw dat Maximiliaan von der Becke in 1912 in eclectische stijl liet bouwen. Na diens dood werd het gekocht door Maurice Herbosch, de naamgever van de huidige naam. Hij woonde er tot aan zijn dood in 1961, waarna het in handen van de Belgische overheid kwam. Die had ooit het plan om er de ambtswoning voor de gouverneur van Antwerpen van te maken, maar dat idee kwam nooit van de grond. Wel heeft het provinciebestuur er twintig jaar in gezeten. Vervolgens is het verkocht en heeft het lang leeggestaan, waardoor het veel krakers aantrok.
Na de aankoop door een lid van de Joodse gemeenschap is het pand omgetoverd tot een jesjieve. De schooldirectie wil de krant niet te woord staan. Er kan dus nog niets worden gezegd over wat er in de toekomst met het statige pand gaat gebeuren. Het herenhuis heeft twintig vertrekken en een parktuin van zevenduizend vierkante meter groot.
In 2018 zei de makelaar over de anonieme koper: “De nieuwe eigenaar is geen vastgoedontwikkelaar, die het pand uit puur winstbejag heeft gekocht. In tegendeel: het is iemand die van de restauratie een langetermijnproject wil maken. De koper is gepassioneerd en wil zijn verdere leven aan Huize Herbosch wijden. Binnen afzienbare tijd is het spookhuis, zoals je het pand nu kan noemen, weer in volle glorie hersteld.”
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren