Joodse Schooltje in Leek na renovatie heropend

Heropening Museum Joodse Schooltje in Leek (beeld: Museumjoodseschooltje.nl)

Museum Het Joodse Schooltje in Leek is opgeknapt en opnieuw geopend. De feestelijke heropening ging gepaard met het slaan van een mezoeza. Afgelopen najaar ging het pand dicht voor een ingrijpende renovatie en verduurzaming. Ook werd de collectie over de geschiedenis van Joden in Leek en omgeving beter toegankelijk gemaakt, zo meldt RTV Noord. Eerder werd het museum slachtoffer van internetcriminelen.

Met het bevestigen van een mezoeza aan de deurpost werd het museum begin van de maand heropend en ingezegend. “We hebben nu vloerisolatie, zonnepanelen en voorzetramen en dat moet de energierekening flink naar beneden brengen,” vertelt bestuurslid Fenna van der Zwaag aan de zender. Om alles voor elkaar te krijgen, moesten alle spullen er eerst uit. De voltallige collectie werd tijdelijk opgeslagen bij de gemeente Westerkwartier. Een deel ervan is nu weer te bezichtigen.

Het museum heeft veel spullen over het Joodse leven in Leek in bezit. Van der Zwaag: “We wilden altijd alles laten zien. Daardoor was het soms wat onoverzichtelijk. Nu is er meer ruimte gecreëerd en staan de vitrinekasten veel minder vol. Het is een complete metamorfose, we zijn nu een modern museum.” Twee van de drie schoolbanken zijn weggehaald, waardoor meer ruimte ontstond. “Er is één overgebleven en daarin zitten twee beeldschermen met een touchscreen. Een deel van de collectie die niet meer te zien is, is nu te zien via die schermen. Ook daarmee winnen we ruimte.”

Het Joodse Schooltje in Leek wordt al jaren mede gerund door vrijwilligers. Een van hen is Maurits Valk, die sinds zestien jaar in de organisatie actief is. Hij vindt het mooi geworden, zo vertelt hij aan RTV Noord. “Het is modern, ruimer en overzichtelijker. Zo kunnen we beter het verhaal van de Joodse inwoners van Leek veel beter laten zien.” ‘In het midden van het museum staat nu een grote tafel, waarop in wisselende thema-exposities meer kan worden getoond, bijvoorbeeld over de Joodse feestdagen. Ook is er een goede website geopend.

Babbeltruc

Eerder kwam Museum Het Joodse Schooltje in de problemen nadat hun bankrekening was geplunderd door internetcriminelen. Zij lichtten een bestuurslid op met een ordinaire babbeltruc en maakten zeker 13.000 euro buit. “Het gebeurde op een avond, half juni. We kregen een seintje dat er iets niet in de haak was, maar toen was het leed al geschied. De rekening was leeggeplunderd,” aldus Van der Zwaag. Er was jarenlang gespaard om het kleine museum op te knappen. Hoewel slachtoffer weigerde de bank het museum te helpen. Er kwam een crowdfunding en mede daardoor is het probleem opgelost.

Mediene

De renovatie van het museum komt in een tijd waarin Joods leven in de Mediene onder druk staat. Niet alleen heeft de regio al jaren last van krimp en vergrijzing, maar ook is daar de veiligheidssituatie bijgekomen. Zeker na 7 oktober zijn er ook in de Mediene gevoelens van ongerustheid en onveiligheid. Het antisemitisme is in het noorden eveneens aanwezig en groeiende, zo blijkt uit verschillende incidenten buiten het Joodse kerngebied Amsterdam-Amstelveen die onder andere op Jonet.nl zijn vermeld.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Cultuur » Joodse Schooltje in Leek na renovatie heropend