Situatie Radboud Universiteit rond anti-Israël-acties grimmiger
De verhoudingen aan de Radboud Universiteit raken verder verhard. Het bestuur van de Nijmeegse universiteit heeft aangifte gedaan van een bekladding met de tekst ‘Blood on your hands’ en de demonstrerende anti-Israël-activisten blokkeren een weg. Ook klimmen ze op gebouwen en is er een blijvend tentenkamp. De Nijmeegse politie, onder leiding van burgemeester Hubert Bruls (CDA) grijpt vooralsnog niet in.
Op muren van het Berchmanianum van de Radboud Universiteit zijn rode letters gespoten met de teksten ‘Blood on your hands’ en ‘may their ghost get you’. Ook de grote witte letters met de naam van de universiteit die voor dit gebouw staan, zijn in de nacht van woensdag op donderdag beklad met rode verf. Voor de derde keer in korte tijd doet het universiteitsbestuur aangifte, aldus De Gelderlander.
‘De Radboud Universiteit accepteert geen vernieling, beschadiging en/of vandalisme, zoals graffiti op het campusterrein. Van bekladding wordt aangifte gedaan’, aldus het bestuur in een persverklaring. In het Berchmanianum houdt het college van bestuur kantoor. Een politiewoordvoerder laat aan de krant weten weten dat de politie ‘op de hoogte is’. Gezocht wordt nog naar camerabeelden van de mogelijke daders.
Volgens de anti-Israël-activisten is bij hen niet bekend wie achter de bekladdingen zit. Tegen de krant kunnen ze dus er naar eigen zeggen dus niets over kwijt. Ze waren ook bezig met een nieuwe actie: het blokkeren van een weg naar de campus. De politie greep daar niet in en liet de activisten zitten, omdat de actie opvallend kort duurde: tien minuten. Wel ontstond er een kleine file en klaagden automobilisten.
Acties aan de gang
Op het universiteitsterrein kamperen sinds vorige week maandag activisten in tentjes. Al dagen lopen ze met spandoeken en protestborden door gebouwen. Ook bezetten ze collegezalen. Alles tegen Israël, want ze willen dat de universiteit relaties met Israëlische onderwijsinstellingen verbreekt. Het dak van de mensa is al een aantal keer beklommen en er zijn vernielingen aangericht.
De politie weigert echter in te grijpen. Wel gaan dienders soms even bij de activisten langs om poolshoogte te nemen of een praatje te maken. “Dat is op dit moment de enige rol die wij rondom deze demonstratie spelen. Er is vooralsnog ook geen aanleiding voor een andere invulling daarvan”, aldus een politiewoordvoerder tegen de krant. De echte vraag is of CDA-burgemeester Bruls zo problemen met zijn overwegend linkse gemeenteraad wil ontwijken.
‘Escalatie komt’
Intussen willen de anti-Israël-demonstranten meer. Op woensdag kondigden ze een verdere verharding en nieuwe stappen aan om hun zin te krijgen. Via sociale media kondigden ze ‘escalatie in alle noodzakelijke vormen aan’. Ook volgt er vrijdag een juridische training om alle activisten weerbaarder te maken. ‘Doe mee om meer te leren over je rechten in geval van arrestatie’, zo luid het.
Mogelijk zal het universiteitsbestuur dan opnieuw aangifte moeten doen en de politie moeten vragen om toch in te grijpen. Eerder werd duidelijk dat studenten en medewerkers zich niet langer veilig voelen aan de Radboud Universiteit. Het bestuur schreef: ‘We willen demonstranten de ruimte blijven geven om te demonstreren, maar merken dat het onvriendelijker begint te worden. Met name wanneer demonstranten massaal in gebouwen gaan demonstreren zorgt dit voor een onveilig gevoel’.
Bruls aan zet
De Radboud Universiteit heeft onlangs van twee eerdere zaken aangifte. Het ging om vandalisme. Zo is vorige week een rode kleurstift in de vijver van het Erasmusgebouw gegooid tijdens de studentenprotesten. Verder is er een ruit van het gebouw TvA1 bekrast. De situatie liep twee weken geleden in Nijmegen uit de hand en sindsdien is de geest niet terug in de fles gestopt. Burgemeester Bruls heeft de sleutel mogelijk in handen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren