Bekeerling voor de rechter om haatteksten over Joden

Justitie
Vrouwe Justitia (beeld: Jesper_advies, wikipedia commons)

Een man uit Veenendaal (23) die zich tot de islam heeft bekeerd, moest donderdag voor de rechtbank in Utrecht verschijnen. Reden: online had hij discriminatoire teksten gepost over Joden, homoseksuelen en Sinti en Roma. De verdachte stak een verhaal af dat veel tegenstrijdigheden bevatte. De officier van justitie zei het gevoel te krijgen dat de man ‘een ingestudeerd verhaal’ hield om een wit voetje te halen.

‘Hitler heeft zijn werk niet afgemaakt’, ‘Wanneer gaan we Joden weer in kampen zetten?’ en ‘Zuid-Afrika had nog kunnen bestaan, maar dan hadden ze alle zwarten en kleurlingen moeten uitroeien’; het zijn teksten die de Veenendaler postte op extreemrechtse groepen in Telegram en op de site Rellen.nl. Hij liep tegen de lamp toen de politie onderzoek deed naar zijn telefoon, aldus het AD. Het gebeurde allemaal in de coronatijd.

‘Nihilistische humor’

De man zei dat hij de groepen en site gebruikte als sociale uitlaatklep, omdat hij geïsoleerd in zijn flatje in Veenendaal zat en nergens anders naartoe kon gaan. Lock down of niet, tijdens de zitting bij de politierechter wist hij de rechter niet echt te overtuigen. Dat kwam omdat hij stelde dat zijn teksten humoristisch van aard waren en niet discriminatoir of haatzaaiend.

“Dat is een vorm van humor waarbij je middels de overtreffende trap de absurditeit van dingen aan wil tonen, en mensen aan het denken wil zetten dat hun ideeën bizar zijn,” aldus de Veenendaler. “Ik volgde in de tijd een YouTuber die dat ook deed, Drag. In die context moet je mijn teksten zien. Nihilistische humor van generatie Z. Al snap ik achteraf ook wel dat het heel slechte humor was.”

Bekeerd

Naar eigen zeggen heeft de 23-jarige nu toch enige spijt. “Ik heb ook buitenlandse vrienden, en een ex die Syrisch was en een hoofddoekje droeg, iedereen zijn mensen.” Ook zit hij nu niet meer in extreemrechtse groepen en is hij bekeerd tot de islam, zegt hij. “Ga naar de moskee en bid vijfmaal per dag. Ik spreek Arabisch. Misschien was ik destijds te veel beïnvloed door een vriend, nu kijk ik heel anders naar dingen.”

De officier van justitie stelde dat de man ‘een ingestudeerd verhaal’ afstak om een wit voetje te kunnen halen bij de rechter, aldus het AD. Hij eist een geldboete van vier- tot achthonderd euro voor groepsbelediging en haatzaaien. De rechter ging daar in mee en zei: “U hebt door zich openlijk af te zetten tegen alles op de wereld dat anders is dan u een hoop schade aangericht. Was het artistiek? Humor heeft vele kleuren, maar nee, zo kunnen en mogen we dit niet zien. Mensen die het aangaat, schrikken zich kapot als ze zulke dingen lezen.”

Opa-Jood

De man blijft erbij spijt te hebben. “Ik had het niet moeten doen. Ik heb nooit opzettelijk aan willen zetten tot groepsbelediging. Ik ben zeker niet racistisch. Mijn biologische opa was Joods,” aldus de verdachte. De rechter noemde zijn verhaal ‘wrang’ en gaat zich buigen over zijn straf. De uitspraak volgt binnenkort.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Bekeerling voor de rechter om haatteksten over Joden