Militair voor rechter om belediging Joden als groep

Justitie
Vrouwe Justitia (beeld: Jesper_advies, wikipedia commons)

Een voormalige beroepsmilitair uit Naaldwijk stond afgelopen week voor het hekje van de rechter omdat hij ervan wordt verdacht Joden te hebben beledigd. Hem hangt een taakstraf boven het hoofd. In meerdere groepchats op WhatsApp deed de manb uitspraken die door het Openbaar Ministerie (OM) als worden gezien als ‘groepsbelediging’. Er is een eis van 120 uur taakstraf voorgesteld.

Eerder ontsloeg Defensie de man nadat zijn uitingen in de groepschats waren ontdekt. De Joden als groep moesten het daarin ontgelden. ‘We vormen een knokploeg. Zoals de bruinhemden dat deden tijdens de Kristallnacht’ [de pogrom die in de nacht van 9 op 10 november 1938 in nazi-Duitsland plaatsvond en het begin van de Sjoa vormde, red.]. Tegen de Arnhemse rechter zei de verdachte dat hij alleen maar ‘foute grappen’ had gemaakt en het niet zo had bedoeld.

Auschwitz

Daar nam het OM echter geen genoegen mee. “Dat nota bene een Nederlandse militair, die zelfs met zijn eenheid naar kamp Auschwitz is geweest, dergelijke uitingen heeft gedaan én verspreid, maakt deze zaak nog erger,” zei de officier van justitie in de rechtbank. Het OM ziet de schrijfsels van de man ook als uitingen in de openbare ruimte, juist omdat er meerdere mensen aan de groepschat meededen. Zij konden zijn uitingen en plaatjes doorsturen. De antisemitische uitingen van de man kunnen gezien worden als belediging van een bevolkingsgroep en dat is strafbaar, aldus het OM.

Wapens

Het OM rekent het de 25-jarige ook aan dat hij zijn opmerkingen deed in zijn rol als militair. “Juist van militairen wordt verwacht dat zij hun werk doen zonder aanzien des persoons. Verdachte maakte op uiterst grove wijze inbreuk op de rechten van Joodse mensen en tastte zo hun eer en waardigheid aan,” zei de officier van juistitie. De man was ook in de rechtbank voor het bezit van een stiletto, een boksbeugel, een Luger gasdrukwapen, verschillende patronen en knalvuurwerk – Cobra’s 6. Het OM eist 120 uur taakstraf voor wapenbezit en groepsbelediging.

Neo-nazi’s in Defensie

Twee onderzoeken van Defensie naar nazi-gedrag in de krijgsmacht zijn zodanig tegengewerkt dat ze zijn stukgelopen. Toch zijn er neo-nazi’s in het Nederlandse leger actief. Zo werd in een WhatsApp-groep gesproken over ‘teringjoden’ en ‘negers’, en brachten militairen op een Duits oefenterrein volgens een hoorverslag vaak de Hitlergroet, ook in uniform. Niettemin oordeelde een onderzoekscommissie tot twee keer toe dat er niets aan de hand was.

Categorie:

Home » Nieuws » Militair voor rechter om belediging Joden als groep