Taakstraf voor anti-Joodse leuzen bij Feyenoord

Justitie
Vrouwe Justitia (beeld: Jesper_advies, wikipedia commons)

Een man uit Den Haag heeft negentig uur taakstraf gekregen voor het uiten van antisemitische leuzen vanaf de tribune bij Feyenoord. De zestigjarige man is zelf van Joodse komaf en zei het moeilijk te hebben met de situatie. Eerder hadden de club en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) aangifte gedaan tegen hem. De man verklaarde het zelf erg moeilijk te hebben.

Bekerwedstrijd

Het gebeurde allemaal vorig jaar op 5 april. Vooraf aan de wedstrijd Feyenoord-Ajax – een halve finale in het bekertoernooi van de KNVB – schreeuwde de man vanaf een podium door een microfoon leuzen zoals ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas!’. De supporters in de menigte riep dit in koor met hem mee. Na de wedstrijd gingen er online filmpjes rond van het incident en onder andere het CIDI en Feyenoord deden aangifte.

Het Openbaar Ministerie (OM) pakte de zaak op. ‘De verdachte heeft richting de Joodse bevolking zeer kwetsende uitingen gedaan. Uitingen die de Joodse bevolking direct doet denken aan een zwarte periode in de geschiedenis,” aldus de officier van justitie. De belediging zorgde voor veel verontwaardiging en de officier indt dat het moet duidelijk zijn dat dit soort liederen niet kunnen worden getolereerd. Hij eiste een taakstraf van negentig uur.

Stadionverbod

Eerder kreeg de man al een gebiedsverbod van drie maanden opgelegd, wat erop neerkomt dat hij zich drie maanden lang niet in de buurt van de Kuip mocht begeven. Later heeft de KNVB nog een landelijk stadionverbod opgelegd voor tien jaar. De politierechter in Rotterdam ging in de eis van het OM mee en veroordeelde de man voor een taakstraf van negentig uur.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat het de man niet in de koude kleren is gaan zitten, zo meldt RTV Rijnmond. Hij heeft het er moeilijk mee, onder meer omdat hij zelf van Joodse afkomst is, zo vertelde hij aan de rechter. “Mijn vader is Joods, mijn moeder was Joods, mijn advocaat is Joods. Mijn vader neemt de telefoon nu niet meer op als ik bel. Hij is heel boos op me.” Het gaat niet goed met de man. “Ik ben dertig kilo afgevallen door deze kwestie.”

Schaamte

“Ik durf niet meer op straat. Ik schaam me. Ik ben drie keer op tv geweest, heel Nederland heeft het gezien,” aldus de veroordeelde. De officier van justitie stelde dat het zingen over ‘schoppen op de neuzen’ opruiing is en het antisemitisch geschreeuw staat voor groepsbelediging. Dat dit wel vaker wordt gezongen in voetbalstadions is geen enkel excuus. Daar is de rechter tijdens eerdere zaken al duidelijk over geweest.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Sport » Taakstraf voor anti-Joodse leuzen bij Feyenoord