Joods Cultureel Centrum sluit deuren definitief

JCC solidariteitsbijeenkomst 2023 (foto: K. Rijken)

Het Joods Cultureel Centrum (JCC) in Buitenveldert sluit op 15 april de deuren voorgoed. Dat heeft het bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) bekendgemaakt. De belangrijkste reden voor het vertrek van de gemeente ligt in de torenhoge exploitatiekosten van het JCC. Het pand is inmiddels bijna verkocht. Binnenkort is de NIHS actief in Sjoel Amstelveen, waar na Pesach een frisse start wordt gemaakt voor diensten en andere activiteiten.

Te hoge kosten

‘De geruchtenmachine draait al een tijd op volle toeren, maar nu is het dan echt zo: de Joodse Gemeente Amsterdam verlaat het Joods Cultureel Centrum aan de Van der Boechorststraat en verhuist naar Sjoel Amstelveen. De belangrijkste reden voor ons vertrek: de (veel te) hoge exploitatiekosten van het JCC’, zo schrijft het NIHS-bestuur in de wekelijkse nieuwsbrief van de organisatie.

De NIHS gaat op maandag 15 april voor twee weken dicht, waarna de verhuizing plaatsvindt naar Amstelveen. Op 1 mei gaat de gemeente in Sjoel Amstelveen weer verder met haar activiteiten. Tot dan is de NIHS alleen in noodgevallen bereikbaar. ‘Over de mogelijkheden voor kasjeren informeren we u later. Rabbinaat en alle andere medewerkers staan ook vanuit de Amstelveense Max Havelaarlaan voor u klaar. En het telefoonnummer blijft ongewijzigd’, aldus het bestuur.

Verkoop JCC

De verkoop van het JCC is inmiddels ver gevorderd. Zodra dit rond is, wordt de achterban daarover geïnformeerd. Ook is het bestuur van plan om een boek te maken over het oude gebouw, waar velen zoveel dierbare herinneringen aan hebben. Het is nog niet besloten of het om een papieren of digitale versie van een boek zal gaan. Iedereen wordt verzocht om foto’s en herinneringen in te sturen. ‘Eind maart organiseren we ook nog een bijeenkomst waarbij iedereen afscheid kan nemen van ons ‘oude, vertrouwde’ JCC’.

Het NIHS-bestuur rept niet over nieuwbouw of een andere nieuwe locatie in Amsterdam-Buitenveldert, aan de Van Boshuijzenstraat. In 2022 maakte het bestuur de plannen ervoor bekend, die in eerste instantie stuitten op verzet van omwonenden. Maar uiteindelijk werd van het project afgezien wegens de veranderende omstandigheden op de markt. Het is vooralsnog niet duidelijk of de Joodse Gemeente Amsterdam definitief in Amsterdam blijft. De sluiting van het JCC is echter wel van definitieve aard.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joods Cultureel Centrum sluit deuren definitief