Belgische artiesten: weer Israël van Songfestival

Podium in Malmö ESF 2024 (231215_ESC_Visual4, Eurovision.tv)

De beweging om Israël van het Eurovisie Songfestival in Malmö te weren is nog niet voorbij. Eind vorige week heeft een groep Belgische artiesten en kunstenaars een oproep gedaan om Israël weg te sturen. De European Broadcasting Union (EBU) heeft al eerder laten weten dat het land gewoon meedoet aan het liedjesfestijn. Toch ontvingen de organisatoren een brief uit België.

Veel artiesten

Veel bekende artiestennamen uit zowel Vlaanderen als Franstalig België ondertekenden de brief, die donderdag in De Morgen stond. Ertoe behoren onder meer Tourist LeMC, Charlotte Adigéry en Daan. Ook anderen zoals Flip Kowlier, Jef Neve, Boudy Verleye (Brihang), Johannes Genard (School is cool), Ayco Duyster, Rachida Aziz (artistiek directeur HOTM), Mich Leemans (programmator AB) en Sarah Bekambo (kunstenaar/programmator 404) onderschrijven de brief.

Terugkomen

De actie ligt in lijn met de brief die Zweedse artiesten eerder schreven naar de Zweedse openbare omroep SVT en de EBU om Israël te weren van het Songfestival. De VRT had eerder al laten weten zich niet te bemoeien met politieke kwesties. ‘Wij roepen de EBU, VRT en RTBF op om hun beslissing terug te komen, om een statement te maken tegen de genocide, en om Israël niet te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Zweden in 2024’, aldus de ondertekenaars.

Belastinggeld

Volgens de briefschrijvers wordt het Eurovisie Songfestival deels met Belgisch belastinggeld bekostigd en daarom moet er serieus worden gekeken naar hun mening. ‘Het minste wat wij van de Belgische publieke omroepen (VRT en RTBF) en de European Broadcasting Union verwachten is dat zij de actualiteit, dat ze de waarschuwingen van het Internationaal Gerechtshof, ernstig nemen’. Ook het feit dat in de besturen van de VRT en RTBF vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke partijen zitten, rechtvaardigt het pleidooi, aldus de briefschrijvers.

Antisemitisme

De Belgische publieke omroepen hebben laten weten zich niet in de kwestie te mengen, omdat het Songfestival een strijd is tussen de omroepen op grond van muziek en omdat het geen politieke strijd is. De EBU staat al maanden achter de deelname van Israël aan het evenement en wijkt daar ook na het binnenkrijgen van de Belgische brief niet van af. Het EBU-hoofd uitte onlangs zijn zorgen over antisemitisme op het festival, dat in mei in Malmö gehouden wordt en zei dat haat op het festival ‘onacceptabel’ is.

Categorie: | | |

Home » Nieuws » België » Belgische artiesten: weer Israël van Songfestival