Zorgen in Joods Den Haag over antisemitisme

Poster tegen antisemitisme
Poster tegen antisemitisme

De Joodse gemeenschap in Den Haag heeft vaker te maken met antisemitisme. Er is vooral sprake van (online) pesterijen, intimidatie en bedreiging. Ook kinderen op school krijgen te maken met anti-Joods gedrag.

Fysiek geweld heeft Shmuel Katzman, rabbijn van de twee orthodoxe synagogen in Den Haag, niet meegemaakt en hij heeft er ook geen verhalen over gehoord. Wel mijden leden van zijn gemeenschap bepaalde wijken, of zorgen ze dat ze niet als Jood herkend worden, zegt hij in een interview met de weekkrant Den Haag Centraal.

De redactie sprak onder meer met de moeder van de twaalfjarige jongen die antisemitisme ondervond op school. “Hij is politiek bewust en was heel erg onder de indruk van de gebeurtenissen op 7 oktober,” zegt zij. “Maar toen hij de maandag daarop naar school ging, zag hij dat andere kinderen in feeststemming waren. Dat was onthutsend voor hem.”

Kort daarna had je scholier een mooi gesprek met een Palestijnse jongen, vertelt zijn moeder. Daardoor lukte het een aantal weken om zijn nare gevoelens ‘weg te slikken’. Totdat klasgenoten in de herfstvakantie filmpjes van demonstraties deelden in groepen op WhatsApp en Snapchat. “Filmpjes en teksten die steeds erger werden, enger, grimmiger.” Zoals ‘Revive Hitler’ en ‘Hitler wist wat de Joden zouden doen’.

Zondebok

Rabbijn Marianne van Praag van de LJG Den Haag maakt zich zorgen. “Het probleem is dat Joodse mensen buiten Israël aansprakelijk worden gesteld voor het beleid van de Israëlische regering. Dat is een vorm van antisemitisme: de Jood als de eeuwige zondebok”, zegt zij in de reportage. Rabbijn Katzman beaamt dat. “Worden Russische mensen hier aangevallen, vanwege wat Poetin doet? Nee, en terecht niet; wat hebben zij daarmee te maken? Maar tegenover Joodse mensen schijnt dit heel normaal te zijn.”

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, schreef eerder al dat er actie nodig is. Antisemitisme moet bestraft worden en scholen zouden dat moeten opnemen in het onderwijs. Er zijn lespakketten beschikbaar, maar daar wordt volgens hem weinig mee gedaan.

Categorie: |

Home » Achtergrond » Joods Den Haag » Zorgen in Joods Den Haag over antisemitisme