Verdoner: aantal meldingen antisemitisme in 2023 verdubbeld

CNIsrael

Het aantal meldingen antisemitisme in Nederland is in het haar 2023 meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van antisemitisme-coördinator Eddo Verdoner (NCAB). Hij keek naar de meldingen die werden gedaan op de site Discriminatie.nl. “We moeten er alles aan doen om het tij te keren,” zegt Verdoner, die de toename onacceptabel vindt. In de komende maanden komt er meer informatie beschikbaar over de aard en omvang van de Jodenhaat in Nederland.

Meten is weten

In 2023 ontvingen de regionale meldpunten van Discriminatie.nl 154 meldingen, in 2022 waren dit er 69. De site komt in april met een uitgebreide rapportage en duiding over alle meldingen. Rond die tijd komen ook de antisemitisme-cijfers beschikbaar van politie en het OM over 2023. Verder is er dan nog de jaarlijkse antisemitismemonitor van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). In november meldde die organisatie al een forse toename van antisemitisme, sinds de aanval van Hamas van 7 oktober.

Wig drijven

In Middelburg werd afgelopen weekend de sjoel nog beklad met hakenkruizen. Verdoner: “Van dit soort acties gaat een zeer intimiderende werking uit. De Joodse gemeenschap in Nederland voelt zich door de toename van antisemitisme onveilig en een deel durft niet uit te komen voor de Joodse identiteit. Dat is onacceptabel.” Het doel van de aanvallen van 7 oktober is om een wig te drijven in de samenleving, aldus Verdoner, “We moeten ons niet uit elkaar laten spelen en alles op alles zetten om antisemitisme terug te dringen.”

Werkplan

De NCAB werkt op basis van het Werkplan antisemitismebestrijding 2022-2025. Hierin spelen onder andere het bestrijden van online antisemitisme en het koesteren Joods leven in Nederland een grote rol. Een aantal maatregelen uit het werkplan is inmiddels in gang gezet, zo meldt Verdoners organisatie. Voor de andere is nog politieke besluitvorming nodig. Verdoner pleit ervoor om alle maatregelen uit het werkplan zo snel mogelijk rond te maken en uit te voeren.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Verdoner: aantal meldingen antisemitisme in 2023 verdubbeld