Serieuze dreiging bij ambassade Israël in Den Haag

Ambassade Israël wordt extra bewaakt (Twitter, X)

In Den Haag heeft de politie de directe omgeving van de Israëlische ambassade op donderdagavond zo goed als hermetisch afgezet. De reden is een serieuze vorm van dreiging, aldus de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) in een korte brief aan de gemeenteraad. Eerder waren er al maatregelen genomen, maar die werden in de loop van de dag opgevoerd. Vooralsnog lijkt de dreiging niet voorbij. Update: op zaterdag waren agenten met automatische vuurwapens bij het pand te zien.

Extra beveiliging

De Israëlische ambassade zit in een kantoorverzamelgebouw aan de Johan de Wittlaan, op steenworp afstand van onder meer het Kunstmuseum en het Catshuis – de officiële residentie van de premier. De beveiliging is daar altijd al aanwezig, onder meer vanwege de hogere veiligheidseisen die Israëlische en Joodse instellingen doorgaans hebben. De extra beveiliging is er sinds woensdagavond en werd in de loop van donderdag uitgebreid en opgevoerd.

‘Serieus nemen’

In een korte brief heeft burgemeester Van Zanen de gemeenteraad op de hoogte gesteld. ‘Er is sprake van een dreiging omtrent de ambassade van Israël die uiterst serieus genomen moet worden’, schrijft de VVD’er. ‘Om die reden zijn nog een aantal maatregelen nodig’. Verder kan hij niet meer uitleg geven, zo voegt hij daaraan toe. De exacte aard van dreiging is dan ook nog niet bekend. Wel zijn er vermoedens dat het met de oorlog in Gaza te maken heeft.

ME en TEV

Op donderdag pakte de politie uit. Eerst met zwarte schermen op de stoep en politiewagens in de straat, maar later op de dag ook met zwaarder materiaal en meer mankracht. De schotten werden verschoven naar de middenberm van de Johan de Wittland en leden van de Mobiele Eenheid kwamen ter plaatse. Ook arriveerden volgens TV West dienders van het Team Explosieven Verkenning (TEV) naar de ambassade (tekst gaat verder onder de afbeelding).

Ochtendspits

Het voorbijrijdende autoverkeer kan in de rechterbaan van twee rijstroken gebruik maken en er komen verkeersregelaars. Die moeten op vrijdag alles in goede banen leiden tijdens de ochtendspits en daarna. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag vraagt mensen om het gebied te mijden en er alleen langs te rijden als dat niet anders kan. Verder zegt de gemeente dat het gebied ‘onderdeel van onderzoek’ is. Meer wordt er momenteel niet losgelaten.

Update: op zaterdag waren agenten met automatische vuurwapens bij het pand van de ambassade te zien:

Hamas in Europa

Sinds enige tijd is het bekend dat Hamas zijn terreurnetwerk in Europa wil inzetten om aanslagen te plegen op Israëlische en Joodse doelen. Onlangs werd een netwerk van terreurcellen in Duitsland, België en Denemarken opgerold, onder meer met medewerking van Nederland. Verder is een aanslag op de Israëlische ambassade van Stockholm voorkomen. Mogelijk zijn er nog veel slapende terreurcellen die actief kunnen worden. In Den Haag zou dat het geval kunnen zijn. Naast Hamas hebben andere terreurorganisaties zoals Hezbollah in Europa een netwerk.

Categorie:

Home » Nieuws » Serieuze dreiging bij ambassade Israël in Den Haag