Hamas plande aanslagen in Europa, man in Antwerpen gevat

Hamas-terroristen op brandende Israëlische tank (YouTube)

In Antwerpen is een negentienjarige man opgepakt die een aanslag zou hebben beraamd op een van de Joodse instellingen in de stad. Dat heeft het Parket zaterdag bekend gemaakt. De intenties van de verdachte zijn bevestigd door de federale minister van Justitie. De man was niet gekend bij de Belgische diensten. Verder is bekend geworden dat Hamas aanslagen op Joodse en Israëlische doelen in Europa heeft gepland, zoals de Israëlische ambassade in Stockholm, maar niet heeft kunnen uitvoeren.

Neutraliseren

‘De man werd aangehouden op verdenking van het voorbereiden van het plegen van een terroristische aanslag en verboden wapenbezit’, aldus het Parket tegen VRT Nieuws. ‘De verdachte verschijnt volgende week voor de raadkamer, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding’. Tegen VTM zegt Justitie-minister Paul Van Tichelt (Open VLD): “Men is gisterenochtend tussenbeide gekomen en de man is gearresteerd en aangehouden. Op die manier proberen we de dreigingen die zich manifesteren te neutraliseren.”

Niet gekend

Update: De opgepakte verdachte was niet gekend bij het OCAD, het orgaan dat de dreiging in België analyseert. Dat heeft minister Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken woensdag in de Kamer geantwoord op een vraag van Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). De bewindsvrouw kon woensdag niet veel kwijt over de kwestie, onder meer omdat het gerechtelijk onderzoek nog loopt.

Stockholm

Eerder waarschuwde Israël al voor aanslagen van Hamas in Europa op Joodse doelen. Dat heeft de Belgische autoriteiten volgens Van Tichelt nog eens extra waakzaam gemaakt. Vorige maand zijn in Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden mensen opgepakt die banden met Hamas zouden hebben. Ook is een aanslag op de Israëlische ambassade van Stockholm verijdeld, zo deelde de Mossad mee, zaterdagavond.

Inspiratie uit Iran

Het Europese terreurnetwerk van Hamas neemt volgens Netanyahu bevelen aan van een commandopost in Libanon. Of dit het Hamas-kantoor in Beirut is dat onlangs is aangevallen en waarbij een topman van Hamas omkwam, kon de dienst niet zeggen. ‘Hamas haalt inspiratie uit de terroristische activiteiten van het Iraanse regime en streeft ernaar om tegen elke prijs Israëlische, Joodse en Westerse doelen aan te vallen’, aldus het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Deens-Duits netwerk

De man die in Nederland werd opgepakt, de 57-jarige Nazih R., wordt verdacht te hebben deelgenomen aan de Deens-Duits Hamas-netwerk. Samen met vier in Duitsland aangehouden mannen zou hij op zoek zijn geweest naar eerder verstopte wapens om aanslagen te plegen op Joodse doelen in Europa. Volgens de Duitse aanklager ook al jaren lid zijn van Hamas. Ook de Deense justitie meldde al dat de drie verdachten banden hebben met Hamas.

Terreurcellen

Israël werkt samen met buitenlandse diensten om het Hamas-netwerk in Europa te ontmaskeren en uit te schakelen. Mogelijk zijn er nog meer slapende of actieve cellen van de terreurorganisatie in Europa aanwezig. Jeruzalem meldde vorige week tevens dat de terreurbeweging miljoenen euro’s zal hebben uitgegeven aan het uitgebreide tunnelnetwerk onder Gaza, waar nog altijd meer dan 130 gegijzelden uit Israël worden vastgehouden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Hamas plande aanslagen in Europa, man in Antwerpen gevat