Honderd minuten staken voor honderd dagen gijzeling

YouTube

Honderd dagen, zo lang duurt de oorlog tussen Israël en Hamas. Op de honderdste dag van het conflict gingen tienduizenden Israëli’s de straat op om hun steun te betuigen aan de gegijzelden en militairen in Gaza. Zeker 136 Israëli’s zijn nog in gijzeling in de strook. Voor hen werd honderd uren gestaakt in het kader van de honderd dagen. Ook willen de demonstranten dat de regering opstapt.

Tel Aviv

Honderden Israëlische bedrijven staakten zondag uit solidariteit met de gijzelaars. In Tel Aviv werd honderd seconden stilte gehouden, kort maar krachtig, om de gegijzelden te laten weten dat zij niet alleen staan. Familieleden, vrienden en anderen demonstreerden op de honderdste dag van de oorlog om hun gegijzelde dierbaren vrij te krijgen. Het gaat om duizenden demonstranten.

Boos op Netanyahu

Families van de gijzelaars en andere sympathisanten hielden eveneens een demonstratie die 24 uur duurde. Ze zijn boos op de regering, omdat het nog niet is gelukt hun dierbaren vrij te krijgen. Ze zijn kwaad op de regering van premier Benjamin Netanyahu, die in hun ogen te weinig doet om de gegijzelden vrij te krijgen. Wat hen betreft kan het kabinet opstappen en moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Onduidelijk effect

Histadrut, een koepelorganisatie van vakbonden, had opgeroepen tot een staking van honderd minuten lang. Nooit eerder deden zoveel bedrijven en winkels mee aan een dergelijk protest. Gedurende honderd minuten gingen ze dicht. Welk effect de korte werkonderbreking heeft op de werknemers en bedrijven is onbekend. De regering is geenszins van plan om te vertrekken.

Zondag maakte Netanyahu bekend dat het budget voor defensie in het momende jaar stijgt. Op die manier wil hij het leger (IDF) nog beter uitrusten om aanvallen van buitenaf af te slaan en om Israël te verdedigen. De doelen van de oorlog veranderen niet, zei Netanyahu iun een persverklaring op de honderdste dag. Israël wil alle gegijzelden terug, wil Hamas vernietigen en een Gazastrook creëren die geen bedreiging meer vormt voor het land.

\
Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Honderd minuten staken voor honderd dagen gijzeling