Israël platgelegd door staking farmaceut Teva

Youtube

Israël is zondag getroffen door een staking van formaat rond het farmaciebedrijf Teva. Onlangs maakte de directie van Teva bekend dat het 14.000 van de 53.000 banen wil schrappen. Daarvan zouden er zeker zeventienhonderd verloren gaan in Israël zelf. De grote vakbond Histadrut pikte dit niet en riep meteen een algemene staking uit. Die was dus zondag; in Israël een gewone werkdag. Niet alleen de werknemers van Teva legden het werk neer, maar ook arbeiders op luchthavens, in zeehavens, banken en andere instellingen. Bijna de helft van het personeel van Teva werkt in Europa. Het is nog niet duidelijk wat de bezuinigingen daar voor gevolgen hebben.

Het leven in het hele land kwam daardoor zo goed als plat te liggen. Havens en vliegvelden gingen op slot, en wegen raakten gestremd. Ziekenhuizen draaiden op halve kracht en in Jeruzalem werd gedemonstreerd op de toegangsweg tot de farmaciefabriek van Teva die mogelijk zal sluiten. Het werk – het maken van grondstoffen voor medicijnen – zal waarschijnlijk worden verhuisd naar India. De demonstranten eisten dat het management voor de rechter komt. Het concern is wereldmarktleider op het gebied van generieke medicijnen, geneesmiddelen zonder patent. Teva verkeert echter in grote problemen. Mede daardoor heeft het deze week per direct de uitbetaling van dividend opgeschort.

Niet alleen op zondag werd er in Israël door velen gedemonstreerd, want ook op zaterdagavond gingen tienduizenden de straat op. Ze protesteerden tegen premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara. Voor deze burgers gaan de corruptiezaken waar de Netanyahu’s in zijn verwikkeld veel te ver. ‘Gecorrumpeerden moeten vertrekken’, stond op spandoeken te lezen. Netanyahu wordt ervan beschuldigd dat hij illegaal cadeaus kreeg van rijke zakenmensen. Tevens zou hij geprobeerd hebben op onrechtmatige wijze invloed uit te oefenen op de media. Zijn echtgenote is in opspraak gekomen wegens te ruim declaratiegedrag bij de overheid. Het gaat om privézaken die waarschijnlijk niet bij de overheid gedeclareerd kunnen worden. Netanyahu zelf spreekt van ‘een heksenjacht’.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Israël platgelegd door staking farmaceut Teva