‘Aanslag op Joodse doelen in Nederland voorstelbaar’

Terreuroefening in sjoel Antwerpen (Zone Politie A'pen)

We moeten rekening houden met terreuraanslagen in Nederland, mogelijk ook op Joodse doelen. Dat laatste komt door de oorlog in Israël en Hamas die daarvoor een aanjager kan zijn. Dat meent terreurexpert Glen Schoen. Inlichtingendiensten zijn erg druk met het in de gaten houden van alle mogelijke dreigingssignalementen, stelt deskundige Willemijn Aerdts, die stelt dat Nederland goede diensten heeft.

Impact

De twee waren te gast bij BNR Nieuwsradio, waar het ging over de impact van de oorlog in Europa en Nederland. De dreiging op terreur is hier toegenomen. Zo stelt de Duitse Bundesverfassungsschutz (BfV) dat de kans op terreur in Duitsland is gegroeid. In België heeft een eenling al toegeslagen – die vermoordde twee Zweden. En volgende week komen de diensten met een nieuw dreigingsbeeld. Mogelijk kan de strekking hetzelfde zijn. Voor Joodse doelen ziet het er ook niet best uit, zo lijkt het.

Terreurgroepen

Schoen is ervan overtuigd dat ‘meer georganiseerde’ terreurgroepen zich, naast zogenoemde ‘lone wolfs’ [eenlingen die een terreurdaad kunnen plegen, red], momenteel roeren. “Die terreurgroepen hebben namelijk langer de tijd nodig om zich voor te bereiden en wapens in positie te brengen.” Hij heeft het over terreurorganisaties als Hezbollah, ‘een paraplubeweging met heel veel groepen die in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en enigszins de Verenigde Staten actief zijn’.

Joodse doelen

In het gesprek ging het over Joodse instellingen. “Dat is heel zichtbaar,” zei inlichtingen- en veiligheidsdiensten-deskundige Willemijn Aerdts van de Universiteit van Leiden, tevens auteur van het boek Diensten met geheimen. Er gebeurt echter ook veel achter de schermen om Joods Nederland te beschermen. “Dat heeft te maken met het er continue zicht op hebben en beveiliging door de marechaussee.” Ze wijst op de diensten die mensen in de gaten houden. Belangrijk om te onthouden dat de diensten hun bronnen niet zomaar buiten zullen brengen.

Extreemrechts

Schoen vult aan en stelt dat extreemrechts anti-Joods en anti-Israël is. Volgens hem komt de grootste dreiging uit deze hoek. “We zien dat op propaganda-uitingen, enigszins in Duitsland, maar helemaal in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar extreem-rechts zich uitspreekt ter ondersteuning van de Palestijnen en tegen Israël.” Hij stelt dat het ‘kleine groepjes’ zijn, zeker ter vergelijking met ‘de hele kerstboom’ van bewegingen als Al-Qaida.

‘Goede diensten’

Volgens Aerdts is er sprake van gelegenheidscoalities. Het veld is versplinterd. De diensten proberen daar zo goed mogelijk zicht op te krijgen. “Tot nu toe is dat gelukkig in Nederland goed gegaan. Dat komt, denk ik, omdat we goede inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben,” aldus Aerdts. Maar dat is ook niet de garantie voor succes. “Er moeten heel veel dingen de goede kant op vallen, wil dat goed blijven gaan. Gelukkig lijkt dat tot nu toe het geval te zijn.”

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Aanslag op Joodse doelen in Nederland voorstelbaar’