Brussel ontsnapt aan terreuraanval op ambassade Israël

Demonstratie voor de ambassade van Israël in Brussel (CCJOB, twitter, X)

De Israëlische ambassade in België is deze zomer ontsnapt aan een terreuraanval. Dat heeft het Franse Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Drie verdachten werden door de diensten in de gaten gehouden en zijn in de zomer aangehouden. Ze bereidden een aanval voor op de ambassade in de Brusselse deelgemeente Ukkel.

Geradicaliseerd

Het gaat om drie geradicaliseerde jongeren die in augustus en september in Frankrijk zijn opgepakt. Volgens de Franse krant Le Parisien zouden ze plannen hebben gehad voor ‘een gewelddadige actie tegen de Israëlische diplomatieke vertegenwoordiging in België’. Het gaat om de ambassade van Israël in de Brusselse deelgemeente Ukkel.

Tiener opgepakt

Het balletje ging rollen in juni, toen in Brussel zestienjarige jongen werd opgepakt. Dat gebeurde in het kader van een ander dossier, maar wel zou hij met de drie contact hebben gehad en ook bij de verijdelde aanslag betrokken zou zijn geweest. Volgens het Brusselse parket is de tiener door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst.

Het plan

Volgens Le Parisien hadden de drie verdachten een duidelijk doel: Joden terroriseren. De twee vijftienjarigen met een Tsjetsjeense achtergrond en een zestienjarige Fransman wilden eerst de politieagenten voor de ambassade neerschieten en de keel doorsnijden. Vervolgens zouden ze een busje vol explosieven tegen het gebouw aanrijden. Daarna wilden ze overlevenden vermoorden met vuurwapens.

Onderschept

Via geëncrypteerde berichten wisselden de drie jongens digitale boodschappen uit over hun doelwitten en de fabricatie van explosieven. Ook zou de Belgische geradicaliseerde jongen hebben gevraagd om namen van mensen die op de ambassade werkten. Het Brusselse parket bevestigt aan Le Parisien dat door de informatie over de geplande aanslag een gerechtelijk onderzoek kon worden geopend en huiszoekingen zijn uitgevoerd. 

‘Niet bewust geweest’

De advocaat van een van de jongens zegt dat haar cliënt niet wist wat hij deed en ‘aanvankelijk naïef is geweest’. “Hij was er zich niet bewust van dat hij deelnam aan een terreurorganisatie of dat hij echt terreurdaden aan het beramen was. Hij werd op redelijk ludieke wijze benaderd door terreurgroepen, ze hadden het over online games, TikTok, Instagram,” aldus advocaat Alexandra Hawrylyszyn.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Brussel ontsnapt aan terreuraanval op ambassade Israël