Wallonië verbiedt levering buskruit aan Israël

Een wapenfabrikant in Luik mag geen buskruit voor munitie meer leveren aan Israël, zeker niet zolang dat land oorlog voert in Gaza. Dat heeft de Waalse minister-president Elio di Rupo (PS) bekendgemaakt. Hij heeft vergunningien voor het uitleveren van het spul via de Antwerpse haven naar de haven van Ashdod opgeschort. Mogelijk is Waalse besluit een wraakactie op het bombardement van een Belgisch kantoor in Gaza.
Licenties
De Luikse munitiefrabriek PB Clermont uit Engis kreeg begin 2023 twee licenties om buskruit te exporteren naar Israël. Na aankomst in Ashdod wordt het in Israël tot verder verwerkt tot echte munitie. Volgens de documenten op basis waarvan Di Rupo een beslissing nam over de export, had het buskruit niét de Israëlische strijdkrachten als eindbestemming. De munitie zou doorgaan naar Europa en Amerika, en zou dus niet in Israël blijven.
Toch is Di Rupo tot het besluit overgegaan, aldus een collega van hem in het Waalse parlement, wegens de tussentijdse uitspraken van het Internationaal Stafhof in Den Haag in de ‘genocidezaak’. De rechters riepen Israël toen op om er alles aan te doen om ‘genocide’ in Gaza te vermijden. Ook mocht de oorlog tegen Hamas doorgaan. Hoewel de zaak nog loopt, gaven die uitspraken waarschijnlijk de doorslag voor het politieke besluit van Di Rupo.
Tegenactie
De Waalse regering schort de vergunningen op omdat het geen risico wil lopen dat de munitie toch door het Israëlische leger (IDF) zou worden gebruikt, zo luidt het. Het vernietigen van het Belgische ontwikkelingssamenwerkingskantoor in Gaza kan ook met Di Rupo’s besluit te maken hebben. De Belgen werden erdoor onaangenaam verrast en zijn sindsdien nijdig op Israël. De beslissing van Di Rupo zou een tegenactie kunnen zijn, zij het in de Belgische context.
Elio di Rupo was premier van België tussen 2011 en 2014. Sinds de jaren negentig is hij een van de kopstukken van de PS, de Franstalige sociaaldemocraten. Hij staat erom bekend een vlinderdas te dragen. De laatste genomen staatshervorming kwam in 2011 onder zijn leiding tot stand en heet het Vlinderakkoord. Di Rupo zwaaide in 2014 af als premier en werd later minister-president van her Waals gewest. Hij heeft Italiaanse voorouders en is openlijk homoseksueel.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren