België boos op Israël om vernietiging Belgisch kantoor in Gaza
Het kantoor van het federale Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza is door het Israëlische leger gebombardeerd. Van het pand is niets meer over. De federale regering in Brussel is woest en eist tekst en uitleg van de Israëlische ambassadeur. Ook wordt de situatie ‘tot op de bodem uitgezocht’, aldus de regering. In België wordt druk gespeculeerd over de beweegredenen van Israël voor bombardement, dat plaatsvond op woensdag.
Hamas
Enabel voert in verschillende landen ontwikkelingsprogramma’s uit die de regering opstelt. Het kiest vaak voor rechtstreekse hulp aan de bevolking en maatschappelijk middenveld en plaats van omstreden regimes te financieren. Ebabel werkte goed samen met UNRWA, de omstreden en in opspraak geraakte VN-organisatie waarvan medewerkers mogelijk hebben meegedaan aan de terreuraanval op Israël van Hamas van 7 oktober.
‘Geen toeval’
Volgens Belgische analisten komt de vernietiging van het gebouw niet zomaar. België besloot namelijk om zijn steun voor UNRWA niet tijdelijk in te trekken, iets wat veel andere landen waaronder Nederland en Duitsland al wel hebben gedaan. De Belgen gaan er haast van uit dat het IDF daarom wel een vergeldingsactie moet hebben uitgevoerd om hen te straffen. Anderzijds zou het pand in de toekomstige bufferzone liggen tussen Gaza en Israël, waarvoor het zou hebben moeten wijken.
Witheet
Caroline Gennez (Vooruit), de Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking, is witheet. Zij schrijft op X: ‘Civiele gebouwen aanvallen, is en blijft totaal onaanvaardbaar’. Zij heeft de Israëlische ambassadeur al gesommeerd om langs te komen voor uitleg. Minister Hadja Lahbib (MR) van Buitenlandse Zaken sluit zich daarbij aan en zegt dat België de zaak ‘tot op de bodem zal laten uitzoeken’. Er zijn vooralsnog geen menselijke slachtoffers.
‘Timing opmerkelijk’
“Niemand zal het officieel zeggen, omdat je dat uiteraard niet kan verifiëren, maar de timing is wel opmerkelijk,” zegt VRT journaliste Inge Vrancken op de Vlaamse Radio 1. “Het is niet onlogisch dat mensen het ene aan het andere linken, maar het is iets waar alleen Israël duidelijkheid over kan geven en het lijkt me sterk dat ze daar open kaart over gaan spelen.” Volgens Francken geven de Belgische ministers ‘een signaal, anders laat je het maar passeren’.
Ruzies
België en Israël staan al maanden met elkaar op gespannen voet. Sinds vorig jaar zomer ageert Gennez tegen Israël met anti-Israëlische oneliners in de media. Het riep wrevel op en er ontstonden diplomatieke ruzies. Na 7 oktober voert België een zigzag-beleid tegenover Israël, onder meer omdat de partijen in de brede Vivaldi-regering het met elkaar oneens zijn over het dossier. Een actie van premier Alexander De Croo (Open VLD) aan de grens bij Gaza en nieuwe gepeperde opmerkingen van Gennez over Duitsland hebben de diplomatieke positie van het land geen goed gedaan.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren