België en Duitsland botsen over Sjoa-vergelijking Gaza

Next stop Belgium

De Belgische minister Caroline Gennez (Vooruit) voor Ontwikkelingssamenwerking heeft zich de woede van Duitsland op de hals gehaald na opmerkingen over de Duitse houding tegenover Israël. Zij stelt niet te kunnen begrijpen waarom Berlijn achter Israël blijft staan en schakelt de ‘genocide’ in Gaza gelijk aan de Sjoa van weleer. De Duitse ambassadeur in Brussel komt in het verweer. Tegelijkertijd is er kritiek op het Israëlbeleid van de Vivaldi-regering. Update: de minister is teruggefloten.

Verkeerde kant

“Het is een cruciale vraag voor onze Duitse vrienden: gaan jullie echt twee keer aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan?” zegt Gennez in weekblad Knack, doelend op de situatie in Gaza en de Holocaust. “Ik heb Duitsland altijd bewonderd omdat het in staat was het eigen oorlogsverleden in de ogen te kijken. Daardoor lag het mee aan de basis van het Europese project. Het valt dan moeilijk te vatten dat datzelfde Duitsland zich zo voor de kar laat spannen van deze Israëlische regering, die een schaamteloos kolonisatiebeleid voert.” 

Duitsers boos

De uitspraken van Gennez schieten bij Duitsland in het verkeerde keelgat. Het land staat achter Israël en komt binnen de EU ook voor de Israëli’s op. Martin Kotthaus, de Duitse ambassadeur in België, bijt op Twitter (thans X) van zich af. ‘Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen de terreur van Hamas, tegelijkertijd moet Israël er alles aan doen om de burgerbevolking te beschermen’. Hij voegt eraan toe dat Duitsland voor een tweestatenoplossing is en dat de Duitse humanitaire hulp in de afgelopen maanden verdrievoudigd is.

Onveranderd

Volgens Gennez is het standpunt van België sinds 7 oktober, de dag waarop Hamas zeker 1.200 mensen in Israël afslachtte en de oorlog begon, onveranderd. “Sinds 7 oktober en al langer zeg ik dat we als België heel consequent aan de kant van de burgerslachtoffers moeten staan. Op 7 oktober heb ik de actie van terreurorganisatie Hamas streng veroordeeld. Het geweld moet stoppen. De gijzelaars moeten onmiddellijk worden vrijgelaten,” aldus Gennez in het VRT-programma De Afspraak.

Aanklagen of niet?

Tegelijkertijd is er in België een debat losgebarsten of het land net als Zuid-Afrika en Maleisië naar het internationaal strafhof moet gaan om Israël aan te klagen. Vicepremier Carla De Sutter (Groen) oppert dat en krijgt steun van coalitiepartner CD&V. Ook de andere linkse partijen in de Vivaldi-regering van premier Alexander De Croo zijn hiervoor te porren, maar de rechtse Franstalige liberalen (MR) zijn hier dan vast weer tegen. Opnieuw is de brede federale coalitieregering verdeeld over Israël en de Palestijnen.

Diplomatieke blunders

De N-VA [die partij zit in het federaal parlement in de oppositie maar zit in Vlaanderen wel in de regering, red.] heeft al laten weten dat België niet naar het internationaal strafhof moet trekken. Volgens N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover begaat België veel diplomatieke blunders. “Er is zeker kritiek te geven op het beleid van Israël, maar om ginder een oplossing te bereiken, moet je Israël voluit meenemen,” zegt hij de Vlaamse Radio 1, doelend op het vredesproces.

Positieve rol

“Europa is daarin veel voorzichtiger dan ons land: geen eenzijdig standpunt innemen om Israël niet voor het hoofd te stoten, want anders krijg je ze niet mee. De bedoeling van diplomatie is om resultaat te boeken,” aldus De Roover, die de Vivaldi-regering verwijt zich internationaal te gedragen als een olifant in een porseleinen kast. “Levert het iets op om Israël nu aan de schandpaal te nagelen? Ik denk het niet.” De Roover wil dat België een positieve rol speelt. “En dat betekent dat Palestijnen en Israëliërs er uiteindelijk in slagen om een tweestatenoplossing te creëren. Dat doe je niet door kopstoten uit te delen.”

Teruggefloten

Daags na haar uitspraken en het debat dat Gennez ermee ontketende, nam premier Alexander de Croo (Open VLD) de regie. Hij wil niet dat België meedoet met Zuid-Afrika in de genocidezaak tegen Israël, punt aan de lijn. Hij heeft Gennez berispt en teruggefloten, onder meer omdat zijn eigen partij en de Franstalig-liberale coalitiepartner MR niet zo ver willen gaan tegen Israël. België is tot 1 juli voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders in de Europese Unie.

 

Categorie: |

Home » Nieuws » België » België en Duitsland botsen over Sjoa-vergelijking Gaza