Opnieuw diplomatieke rel tussen België en Israël

Alexander De Croo in Rafah (YouTube)

Tussen België en Israël is weer een diplomatieke rel ontstaan, dit keer na een bezoek van de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD). Bij de Egyptische grensovergang Rafah deed hij uitspraken waar de Israëlische regering niet blij mee was. De Belgische ambassadeur in Tel Aviv is ter verantwoording geroepen en De Croo ging thuis in Brussel in de verdediging. In september was er al een diplomatieke botsing tussen beide landen.

Scherp

Het draait allemaal om woorden van De Croo in Rafah. Daar veroordeelde hij Israël en sprak van ‘een onaanvaardbare vernietiging van Gaza’. Hij riep het land op meer moeite te doen om het aantal slachtoffers in Gaza te verkleinen. Dat schoot bij de Israëlische regering in het verkeerde keelgat, omdat het land er al alles aan doet om het aantal slachtoffers in Gaza zo klein mogelijk te houden. Ook de sociaaldemocratische premier Pedro Sanchez van Spanje was bij het bezoek aanwezig, die scherp was tegenover Israël op het gebied van internationaal recht.

Onrealistisch

“Wij veroordelen de valse beweringen van de premiers van Spanje en België, die steun geven aan terrorisme,” zei de Israëlische minister Eli Cohen van Buitenlandse Zaken. “Israël handelt volgens het internationaal recht en vecht tegen een moorddadige terroristische organisatie die erger is dan ISIS en die oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid pleegt.” Premier Benjamin Netanyahu van Israël stelt dat De Croo de realiteit niet onder ogen wil zien dat Hamas de schuld draagt voor deze oorlog.

Niet goed geluisterd

Volgens De Croo is het allemaal uit zijn verband getrokken en hebben de Israëli’s niet goed naar hem geluisterd. “Ik heb aan de poorten van Rafah het terrorisme van Hamas veroordeeld. Daarbij heb ik duidelijk gemaakt dat Israël militaire operaties mag voeren om terroristen uit te schakelen, maar er wel alles aan moet doen om nieuwe burgerslachtoffers te vermijden,” aldus de Vlaamse liberaal. Inmiddels moest de Belgische ambassadeur op het matje komen in Jeruzalem. De Croo: “We zullen maandag de Israëlische ambassadrice in Brussel bij ons uitnodigen voor een koffie, en nog eens goed uitleggen wat we daar gezegd hebben.”

Vaker ruzie

De laatste tijd is de relatie tussen België en Israël in een negatieve spiraal beland. Waar de Belgen heten kritisch te zijn op Israël ging de nieuwe Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking in de nazomer een stap verder door te zeggen dat Israël Palestijnse dorpen platwalst, wat niet waar is. Ook toen moesten de ambassadeurs in beide landen op het matje komen. Na het uitbreken van de oorlog in Gaza wierpen verschillende linkse bewindspersonen in de federale regering zich op tegen Israël, wat ook voor chagrijn zorgde bij dat land.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Opnieuw diplomatieke rel tussen België en Israël