Nieuwe Joodse gedenksteen Veenendaal weg na schrijffout

Veenendaal in de winter (beeld: NoobX, wikipedia commons)

Een gloednieuwe plaquette in Veenendaal met de namen van in de Sjoa vermoorde Joden erop is daags na de onthulling, woensdag, verwijderd. Dat moest omdat er een schrijffout op stond. Namen klopten niet en nu worden die fouten rechtgezet. Het voorgaande monument was juist om die reden vervangen, aldus De Gelderlander. In het bijzijn van opperrabbijn Binyomin Jacobs werden er ook Stolpersteine gelegd.

Namen fout

Het gaat om de Joodse gedenksteek die sinds 1988 aan de Duivenweide hangt, een park in Veenendaal. Daar worden sindsdien de vermoorde Joodse Veenendalers herdacht. De Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) ontdekte echter dat bepaalde namen incorrect geschreven waren en ijverde daarom voor een nieuwe steen. Die kwam er. Op de nieuwe plaat werden ook de massavernietigingskampen genoemd en werd het woord ‘overleden’ vervangen door ‘vermoord’.

Katz erbij

De onthulling van het gedenkteken vond afgelopen woensdag plaats. Rabbijn Shmuel Katz was naar Veenendaal gekomen om de plaat te onthullen en bij de ceremonie aanwezig te zijn. Eerder op de dag werden nog eens twaalf struikelstenen geplaatst in de stad. Al met al was het een memorabel moment in de tijd. Echter, een dag later ontdekten voorbijgangers dat de plaat verdwenen was.

Een spelfout

De Gelderlander deed navraag bij HVOV. De club vertelde leert dat de gedenkplaat is verwijderd vanwege een spelfout in een van de namen van de slachtoffers. De steenhouwer zal de omissie op korte termijn herstellen, zo klinkt het, waarna het monument opnieuw geplaatst zal worden. Of rabbijn Katz, geboren en getogen Veenendaler, terugkeert om de ceremonie over te doen is nog onduidelijk. Net als eerder doet Steenhouwerij Buddingh het werk belangeloos.

Categorie:

Home » Nieuws » Nieuwe Joodse gedenksteen Veenendaal weg na schrijffout