BBC biedt opnieuw excuses aan voor valse berichtgeving

BBC gebouw, wikipedia_Ed6767

De BBC heeft opnieuw excuses aangeboden voor valse berichtgeving over Israël. Dit keer ging het over vermeende executies die Israëlische militairen in Gaza zouden hebben uitgevoerd op Palestijnen. Dat meldde de Britse omroep eerder, maar bleek algauw onwaar. Het is niet voor het eerst dat de BBC over de schreef gaat en daarmee desinformatie verspreidt.

Canard

Volgens de BBC zou het Israëlische leger in de Gazastrook ‘standrechtelijke executies’ hebben uitgevoerd zonder zelf bewijs te hebben gezocht. Deze onwaarheid meldde de omroeporganisatie op kerstavond. Het gebeurde zes keer via de BBC World Service en Radio 4, en werd daarna pas ingetrokken. De BBC heeft via haar website excuses aangeboden voor de canard van kerstavond.

Broodje aap

Hoe kwam het dat de Britse journalisten het broodje aap-verhaal overnamen? Het was gebaseerd op een bericht van het gerenommeerde persbureau AFP, dat het had overgenomen van een persbericht van Hamas. De terroristen beschuldigde Israëlische troepen ervan sinds het begin van de oorlog, op 7 oktober, 137 Palestijnse burgers illegaal te hebben gedood en hen in een kuil in het noorden van Gaza te hebben begraven.

Onvoldoende bewijs

De BBC zegt nu dat het er niet in geslaagd is ‘voldoende moeite te doen om ondersteunend bewijs te zoeken ter rechtvaardiging van het melden van de bewering van Hamas’. De omroepleiding voegt eraan toe dat het verhaal een reactie bevatte van het Israëlische leger (IDF), waarin werd gezegd dat het IDF niet van de beschuldiging op de hoogte was en dat Hamas een terreurorganisatie was die de waarheid schuwde.

Ziekenhuis

Het is niet voor het eerst dat de BBC excuses moet aanbieden voor foute berichtgeving over het conflict. Zo was er in november 2023 een onjuist bericht dat Israëlische troepen medisch personeel hadden aangevallen tijdens een inval in een ziekenhuis in Gaza. En eind 2023 zat de BBC er naast toen een van zijn correspondenten speculeerde dat een raket, die buiten het al-Ahli-ziekenhuis in Gaza viel, door Israël was afgevuurd.

Vinger naar Israël

Met regelmaat wordt Israël door de BBC beschuldigd of onvoldoende in balans neergezet. Ook personeelsleden en nieuwsankers gingen over de schreef door teveel te leunen op het Palestijnse narratief en Israël te snel in een hoek te zetten of zelf te veroordelen. Dat gebeurde ook al voor de huidige oorlog tussen Israël en Hamas. Er zijn nu ook medewerkers die vinden dat de excuses van de leiding niet ver genoeg gaan.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Media » BBC biedt opnieuw excuses aan voor valse berichtgeving