Wisseling van rabbijnen in Amersfoort

Rabbijn Shimon Evers (aartsbisdom.nl)

De NIG Amersfoort heeft afscheid genomen van rabbijn Shimon Evers en heeft zijn opvolger Sjaye Groenewoudt ingeluid. De wisseling van de wacht vond onlangs plaats in de synagoge van de Utrechtse stad. Rabbijn Evers heeft in april de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en heeft zich met zijn vrouw, rebbetzin Gilah, in Amsterdam-Buitenveldert gevestigd. Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) dankt Evers voor zijn vele jaren van dienst.

JaGDaf

In de sjoel van Amersfoort vond vorige maand een emotionele en bijzondere samenkomst plaats: rabbijn Evers na na 42 jaar van dienst afscheid van de NIG. Hij werd opgevolgd door de jongere rabbijn Groenewoudt. Ook was Evers onder meer werkzaam voor de Joodse Gemeenten Twente, Stedendriehoek en in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Voor het blad JaGDaf schrijft hij nog steeds het rabbinale artikel, waarmee iedere editie wordt geopend.

Het NIK en de NIG Amersfoort hebben het boek Thuis en in Sjoel gepubliceerd. Het is een bundel met artikelen van Evers over de Sidra van de week en allerlei andere Joods-religieuze onderwerpen. ‘Waar rabbijn Evers uitzonderlijk goed in slaagt, is om onderwerpen op begrijpelijke wijze te bespreken’, aldus het NIK op zijn site. ‘Hij maakt ogenschijnlijk soepel de vertaalslag van diepgang in het Jodendom naar leesbaarheid en begrijpelijkheid’.

Toegankelijk

Omdat Evers zo toegankelijk schrijft en het Jodendom voor een breed publiek begrijpelijk kan maken, is besloten om een selectie van zijn artikelen te bundelen, voor thuis en in sjoel. Uit handen van NIK-secretaris Ruben Vis kreeg de vertrekkende rabbijn het eerste exemplaar van het boekwerk uitgereikt. Hij was zichtbaar geroerd. De leden van de NIG Amersfoort en alle betrokken sjoels krijgen een exemplaar van Thuis en in Sjoel.

Evers was niet alleen in Amersfoort, de Stedendriehoek en de drie noordelijke provincies actief, maar zette zich ook in voor andere onderdelen van het NIK. Zo was hij jarenlang het rabbinale staflid voor de Tikwatenoe-jeugdkampen. En vanaf de oprichting in 1996 is hij lid geweest van het Nederlands College voor Rabbinale Zaken, de Wa’ad Harabbaniem de-Holland. Sinds 2017 is rabbijn Evers verantwoordelijk voor de vaststelling van de tijden in de Loeach [de papieren agenda van het NIK, red.], aldus het kerkgenootschap op zijn site.

Jonge opvolger

Naast een afscheid, was er ook een welkom. ‘Het bestuur van de Joodse Gemeente Amersfoort is erin geslaagd in de persoon van Jesjayahoe, Sjaye, Groenewoudt een jonge opvolger voor Shimon Evers te vinden. Hij aanvaardde zijn nieuwe taak met een heldere uiteenzetting waarin hij het belang van zowel ‘Joodse’ als ‘Gemeente’ in de uitdrukking ‘Joodse Gemeente’ benadrukte’. Alle sprekers verwelkomden Groenewoudt in hun toespraken.

Tijdens de bijeenkomst spraken naast de rabbijnen en Vis ook burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort en voorzitter Alexander van Dijkhuizen van de Joodse Gemeente Amersfoort. Zij waren vol lof voor de vertrekkende rabbijn, die zich tevens heeft ingezet voor een goede band met niet-Joden en met andere religies in de stad en daarbuiten.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Religie » Wisseling van rabbijnen in Amersfoort