Sjoel Middelburg beklad met hakenkruizen

Sjoel Middelburg met swastika's (Omroep Zeeland)

De synagoge van Middelburg is besmeurd met hakenkruizen. Op zaterdagavond zijn de swastika’s ontdekt door sjoelgangers. Het is onduidelijk wie de daders zijn, maar het motief moet waarschijnlijk gezocht worden in de anti-Joodse of anti-Israëlische hoek. Het Centraal Joods Overleg (CJO) spreekt schande van de bekladdingen. De politie in Zeeland heeft het over ‘vernieling met een naar tintje’.

Naar tintje’

Bezoekers van de synagogen troffen rond half negen ‘s avonds de swastika’s aan op de witte buitenmuur. De shock was groot. “Het roept bij velen weer gevoelens van onveiligheid en angst op”, aldus de Joodse gemeenschap in Zeeland en Stichting Synagoge Zeeland tegen Omroep Zeeland, dat van ‘een gebedshuis’ spreekt. Wie er achter het vandalisme zit, is onduidelijk. De Joodse gemeente heeft aangifte gedaan bij de politie, die spreekt van ‘vernieling met een naar tintje’.

Afschuw

Het CJO is niet te spreken over wat er in Zeeland is gebeurd en heeft er met afschuw kennis van genomen. “Hoe ontstellend dat een weerloos oud Joods gebouw mikpunt wordt van een antisemitische bekladding,” zegt CJO-voorzitter Chanan Hertzberger. “De Joodse gemeenschap is al meer dan vierhonderd jaar een integraal onderdeel van Middelburg. Deze op twee na oudste sjoel van Nederland is daar het tastbare bewijs van. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een hakenkruis op de sjoel de Middelburgse samenleving niet onberoerd laat.”

Toegangspoortje

Het eigenlijke huis van samenkomst ligt verscholen achter de huizen in de Middelburgse binnenstad. Alleen een toegangspoortje is de verbinding met de openbare ruimte. De daders moeten dan ook behoorlijke moeite hebben gedaan om hun antisemitische daad te plegen. Vooralsnog is niet bekend of er videobeelden van hen zijn. Eerder waren er ook dergelijke besmeuringen in Putten, een plaats waar nauwelijks Joden wonen, onder meer op oorlogsmonumenten en in kerken.

Categorie:

Home » Nieuws » Sjoel Middelburg beklad met hakenkruizen