Ehsan Jami duikt op: ‘Oprukkend antisemitisme zie ik overal’

Ehsan Jami, 2024 (beeld: GS)

Ehsan Jami, de Iraans-Nederlandse activist en publicist die eind jaren 2000 in het nieuws was als ex-moslim, is na jaren van stilte weer opgedoken. Hij heeft als onderzoeker aan de Universiteit van Leiden gewerkt aan een proefschrift over etnisch registreren. Op zijn werkplek maakt hij zich boos over het aanwezige antisemitisme bij collega’s en studenten. “Joodse minderheden zijn de enige minderheden in Nederland en Europa waar het volstrekt bon ton is om geen rekening te houden met de gevoelens.”

Ex-moslim

Jami keerde zich op jonge leeftijd af van de islam en kwam in 2007 als ex-moslim in het nieuws nadat hij was aangevallen op straat. Kort daarna richtte hij het Centraal Comité voor Ex-moslims op. Vlak daarop werd hij door uitlatingen over de islam en Mohammed – die hij vergeleek met Hitler – uit de raadsfractie van de PvdA in zijn woonplaats Voorburg gezet. Hij ging alleen verder. In 2009 werd hij medewerker van de PVV in de Tweede Kamer, wat eveneens veel media-aandacht opleverde.

Pissig

Daarna werd het rustig rond Jami, die andere wegen insloeg. In het kader van zijn promotie-onderzoek aan de Universiteit Leiden over etnisch registreren gaf hij een interview aan weblog GeenStijl.nl, waar hij ook zijn mening gaf over het antisemitisme op zijn werkplek. Hij is pissig op en verbouwereerd over Sai Englert, de docent aan de Universiteit Leiden die recentelijk opriep om Tel Aviv te bombarderen. “Het gevolg is dat Joodse studenten zich niet meer veilig voelen op mijn universiteit. Joodse minderheden zijn de enige minderheden in Nederland en Europa waar het volstrekt bon ton is om geen rekening te houden met de gevoelens.”

Waarom is Nederland zo stil?

Op de universiteiten is er een enorme botsing gaande tussen ‘woke-figuren en mensen met gezond verstand die academische vrijheid en open debat aanmoedigen’, aldus Jami. “Ik krijg bijna elke week een een mail of ik mee wil doen met inclusiefestival of een cursus Diversity, Equity and Inclusion.” Het oprukkende antisemitisme op de universiteit ziet hij overal in Nederland. “Zodra er een Koran in de fik gaat, moet er ineens een verbod komen. Maar antisemitische pro-Hamas demonstraties ‘from the river to the sea’, wat genocide op Joden betekent, daar ligt men niet zo wakker van. Waarom is Nederland zo stil? Waarom zijn de media zo stil over antisemitisme? Waarom is er geen ophef als er massaal ‘dood aan de Joden wordt gebruld’ en ‘bombardeer Tel Aviv’?”

Slechte B-film

Jami heeft soms het idee dat hij in een slechte B-film zit in Leiden. “Dan is er een groep studenten waarvan er eentje geen Nederlands spreekt. Als er dan alleen Nederlands gesproken wordt, dient die ene student een klacht in wegens microagressie.” Hij vervolgt: “Dit is een universiteit. Waar nieuwe en controversiële ideeën uitgewisseld moeten worden. Maar die Gen Z’s duiken bij het minste of geringste in hun safe space vol knuffelbeestjes. Wat moeten die mensen straks op de arbeidsmarkt, in het echte leven? Ik hou mijn hart vast. Die sneeuwvlokjes worden straks weggepest op de werkvloer.”

Hondenfluitje

Over DENK heeft Jami ook een mening. Hij kent DENK-leider Stefan van Baarle nog uit de Rotterdamse gemeenteraad, waar hij zelf tussen 2018 en 2021 een zetel innam namens Leefbaar Rotterdam. “Hij is agnost, heeft niks met de islam,” verklaart Jami. “Bij DENK draait alles om allochtonen, dat is hun identiteit. Hun leus is nu from the river to the sea, het antisemitische genocidale hondenfluitje. Dat scoort gewoon lekker. Verder prima dat ze in de Kamer zitten. Dat is onze prachtige democratische rechtsstaat, die wij moeten koesteren. Ik ben alleen niet zo’n fan van de antisemitische drek die zij verspreiden.”

Verzet is nodig

Het is twee voor twaalf voor wat betreft het antisemitisme in Nederland, concludeert Jami, en DENK draagt daaraan bij. “Veel meer opiniemakers zouden zich moeten verzetten tegen het antisemitisme. De enorme overwinning van Wilders kwam mede door die Hamas-demonstraties. Veel vrienden van mij waren geen PVV’ers maar stemden nu op Wilders.” Hij raadt de formerende partijen aan om straks in een regering wel in te zetten op etnisch registreren omdat dat volgens hem duidelijkheid kan bieden bij het verklaren van hoge criminaliteitscijfers onder bepaalde minderheden. Meten is weten, aldus Jami.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Ehsan Jami duikt op: ‘Oprukkend antisemitisme zie ik overal’