Dé online community van Joods Nederland. 8 Elul 5778 · 19 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
ChristenUnie: zwaardere straffen antisemitisme

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil zwaardere straffen voor antisemitisch geweld. Ook het bedreigen en mishandelen van afvallige moslims moet harder worden aangepakt, stelt hij in een interview met Het Parool.

Hij keek meelevend naar de aanval op het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam in december. Gert-Jan Segers koppelt zulk antisemitisme aan ‘de exodus van Joden uit Frankrijk’. Hij vreest dat zoiets hier ook kan gebeuren. De ChristenUnie-leider pleit daarom voor zwaardere straffen bij antisemitisch geweld of bedreigingen. Ook wil hij strengere straffen voor het bedreigen of mishandelen van afvallige moslims.

“Als iemand slachtoffer wordt omdat hij Jood is of ex-moslim, dan raakt dat de hele samenleving. Dan staan niet alleen zijn persoonlijke vrijheid en veiligheid onder druk, maar die van onze hele maatschappij. Namelijk geldt het principe dat iedereen kan geloven wat hij wil en veilig is. Dat is fundamenteel voor onze rechtsstaat.”

“Ik maak vooral onderscheid tussen de motieven van de daders. Als er een ideologisch motief is, dan is het ook bedreigender voor een grotere groep. Wanneer iemand een ruit ingooit, hoeft niet iedereen daar bang naar te kijken. Maar als iemand het gemunt heeft op leiders van de Joodse gemeenschap, moet een hele groep angstig over de schouder kijken.”

“Door strenger op te treden, geven we ook een signaal af dat de kleinste groep even belangrijk is als de overgrote meerderheid. Dat als jíj in de hoek komt te zitten waar de klappen vallen, wij evenzeer voor jou opkomen. Uiteindelijk vormt een aanval op de vrijheid van de meest kwetsbaren, een aanval op de vrijheid van ons allen.”

“Het is bittere noodzaak dat ze opstaan en zich uitspreken. Dat geldt in dezelfde mate voor christenen die bijvoorbeeld gemengde gevoelens hebben over het homohuwelijk. Je standpunt daarover mag geen rol spelen in de vrijheid en veiligheid die we individuen gunnen. Dan moet je echt opstaan en zeggen: niet in mijn naam.”

“Daarom zeg ik de islamitische leiders ook: dit antisemitisch denken komt bij jullie voor. Dit heeft blijkbaar een voedingsbodem, waardoor uiteindelijk tot daden wordt overgegaan. Zoals het bedreigen van ex-moslims die een andere koers in hun leven kiezen.”

“Natuurlijk mag een moslim zeggen dat hij hoopt dat zijn kinderen moslim blijven. Maar er komt een moment dat iemand oud en wijs genoeg is om een eigen keuze te maken. Die vrijheid moet heilig zijn.”

De Joodse gemeenschap voelde aanvankelijk weinig steun van de overheid na het incident in Amsterdam. “Dat kan wat mij betreft niet. Er is sprake van een exodus van Joden uit Frankrijk, omdat ze zich onveilig voelen. Ook hier hoor ik geluiden dat Joodse jongeren zeggen: onze toekomst is niet in Nederland. Dan breekt mijn hart.”

“Het is echt mijn nachtmerrie dat zoiets hier ooit zou gebeuren. Enerzijds om historische redenen: we hebben een ereschuld aan de Joodse gemeenschap. Maar het gaat dieper. Als zij vertrekken, gaat er iets verloren wat fundamenteel is voor een rechtsstaat, namelijk dat je pal staat voor de veiligheid en de vrijheid van de kleinste minderheid.”

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X