Weer anti-Israël-bekladding in Putten, nu in een kerk

Beeld: Van Essen, Facebook

In Putten is opnieuw een anti-Israël-bekladding gevonden, dit keer bij de ingang van de Nieuwe Kerk. Met stoepkrijt staat op de vloer: ‘Fuck Israel’. Vrijdagavond werd het vandalisme ontdekt toen er een condoleance zou gaan plaatsvinden. De Puttense uitvaartverzorger Van Essen deelde een foto van de besmeurde klinkers op Facebook. Veel mensen keuren de actie af en zijn vol afschuw.

Vorst

Het lukte vanwege de vorst niet om de tekst op vrijdagnacht geheel te verwijderen en dus moest de helft ervan blijven staan tot na de rouwdienst van zaterdag. Na de dienst heeft een schoonmaakbedrijf de rest weggepoetst. Even verderop was het volgens getuigen op vrijdag ook raak: op de stoep voor het VVV-kantoor en bij een leegstaande winkel in de Verlengde Dorpsstraat viel dezelfde leus te lezen.

Afschuw

De bekladdingen op straat waren al weg voordat iemand er echt een foto van kon nemen, aldus de melders. Op Facebook waren de reacties afkeurend, aldus Omroep Gelderland. De reageerders vonden het het ‘respectloos’, ‘schandalig’ en ‘laf’ om dit anoniem te doen. Het bericht met de foto van de Nieuwe Kerk is tientallen keren gedeeld, vaak voorzien van commentaar waarin mensen hun afschuw laten blijken.

Koster zag niets

De koster was vrijdagmiddag nog langsgeweest, maar die had niets gezien, vertelt uitvaartverzorger Wouter van Essen aan de omroep. “Misschien was hij via de achterdeur gegaan. Op dat moment, zo vlak voor een condoleance, kun je niet zo heel veel meer. Met een sopje heeft mijn vrouw het geprobeerd eraf te halen maar dat ging niet lukken omdat het vroor.” Voor de condoleance is het provisorisch opgelost. “Beetje zout erover heen gestrooid, zo viel het minder op.”

Tweede keer

Het Gelderse dorp werd voor Oud en Nieuw ook al opgeschrikt door vandalen die het op Israël hebben gemunt. Toen moest het herinneringscentrum aan de razzia van Putten het ontgelden. Naast ‘oktober 1944’, wat daar op de gevel staat, was ‘7 oktober 2023’ gespoten, verwijzend naar de Hamas-aanval op Israël van die dag. De mensen en autoriteiten in Putten snapten het niet en waren vol ongeloof. Het onderzoek naar de daders loopt nog. Mogelijk is er een verband met de bekladdingen van vrijdag.

Categorie:

Home » Nieuws » Weer anti-Israël-bekladding in Putten, nu in een kerk