CJO: Dijkgraaf en Gräper stil in debat antisemitisme

Robbert Dijkgraaf
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Het Centraal Joods Overleg vindt dat demissionair minister Robbert Dijkgraaf (D66) en demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen te onzichtbaar zijn in het debat over antisemitisme in het hoger onderwijs en in de cultuursector. Dat schrijft het CJO op zijn website na afloop van een ontmoeting met beide bewindspersonen.

Sinds 7 oktober is er binnen de muren van instituten voor hoger onderwijs en in de paleizen van cultuur een uitbarsting van intolerante activiteiten jegens Joden in Nederland, schrijft het CJO in een verklaring. “We hebben de bewindspersonen niet gezien en niet gehoord. Pas wanneer de Tweede Kamer hen roept om verantwoording af te leggen, zoeken de bewindspersonen contact.”

Onveilig klimaat

Volgens vicevoorzitter Hans Weijel van het CJO heerst er een voor Joden onveilig klimaat op universiteiten. De bewindslieden hebben volgens hem de taak de Colleges van Bestuur van universiteiten en hogescholen hierop aan te spreken. De organisatie heeft er bij Dijkgraaf en Gräper op aangedrongen om ‘op te treden, zich uit te spreken, te veroordelen en op te komen voor Joodse studenten en theatermakers’.

Staatssecretaris Fleur Gräper kreeg eerder al forse kritiek door haar zwakke optreden tijdens het vragenuurtje over een protestactie tijdens een concert van Lenny Kuhr. Sindsdien heeft zij zich nauwelijks in het openbaar uitgesproken tegen antisemitisme, zegt het CJO.

Serieus nemen

Demissionair minister Dijkgraaf heeft in een reactie laten weten de oproep van het Centraal Joods Overleg om antisemitisme krachtig te veroordelen, zeer serieus te nemen, meldt de Telegraaf. “We moeten duidelijke grenzen trekken. Niemand mag om zijn of haar Joods-zijn worden aangesproken, uitgescholden of bedreigd.” Volgens de minister hebben hij en zijn collega’s de afgelopen maanden ’vele gesprekken’ gevoerd met ’onder anderen leerlingen, docenten, studenten en onderwijsbestuurders en mensen uit de culturele sector’.

Vorig jaar nog zei Dijkgraaf naar aanleiding van een incident op de Rijksuniversiteit Groningen dat hij protesten niet kan verbieden. “Binnen de grenzen van de wet en met inachtneming van de academische standaarden, moet er binnen een academische omgeving ruimte zijn voor controversiële of onwelgevallige opvattingen die op weerstand kunnen stuiten”, zei hij naar aanleiding van kamervragen van de SGP. Ook na een nieuw incident, dit keer op de Universiteit Leiden, wilde hij niet ingrijpen. Hij laat dat oordeel aan het Openbaar Ministerie op grond van de artikelen in het Wetboek van Strafrecht.

Onzichtbaar

Het CJO noemt het ‘onacceptabel’ dat de minister zich afzijdig houdt. In een interview met de Telegraaf zeggen Hans Weijel en bestuurslid Ruben Vis dat er iedere week vele meldingen over antisemitisme binnenkomen. Daaronder zijn ook klachten over demonstraties in universiteitsgebouwen waarbij antisemitische leuzen worden gescandeerd, zonder dat de universiteit ingrijpt. “De minister horen we niet. Onacceptabel.” Daarnaast zijn er schrijnende verhalen over middelbare scholieren die niet meer naar school durven vanwege pesterijen om hun Joods-zijn, en vervolgens controle krijgen van de leerplichtambtenaar.

Komende donderdag debatteert de Tweede Kamer over toenemend antisemitisme met de bewindslieden voor Justitie en Veiligheid.

Categorie:

Home » Nieuws » CJO: Dijkgraaf en Gräper stil in debat antisemitisme