CJO stuurt brandbrief naar burgemeesters

Chanan Hertzberger (LinkedIn)

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft een brandbrief gestuurd naar negentien burgemeesters van de twintig grootste gemeenten in Nederland. In het schrijven wordt hen nadrukkelijk opgeroepen om antisemitisme een halt toe te roepen. De aanleiding is de voortdurende en alsmaar groeiende stroom aan antisemitische incidenten in Nederland. De koepelorganisatie van Joods Nederland wijst de burgemeesters op hun verantwoordelijkheid om alle, en dus ook Joodse, burgers te beschermen. Verwezen wordt naar incidenten in onder meer Amersfoort, Middelburg, Utrecht, Venlo en Waalwijk.

Terreur

Joden in Nederland worden geconfronteerd met intimidatie en fysieke aanvallen, die in ernst toenemen, schrijft CJO-voorzitter Chanan Hertzberger. ‘Deze incidenten doen zich voor op verschillende locaties: op straat, scholen, universiteiten, op de werkplek, bij de kassa, in uitgaansgelegenheden, tijdens sportactiviteiten en in de culturele sector. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat het Joodse leven in Nederland niet wordt bevorderd, maar juist wordt geteisterd door terreur’. Hertzberger doelt onder meer op het verstoren van het concert van Lenny Kuhr en de knappen die de Utrechtse rabbijn Arjeh Heintz heeft opgelopen.

‘Niemand verantwoordelijk’

‘Het is zorgwekkend dat burgemeesters het demonstratierecht oprekken tot in het extreme en we zien niet dat demonstranten worden gearresteerd’, vervolgt de CJO-voorman. ‘Stationschefs wijzen naar burgemeesters en burgemeesters wijzen naar de leiding van de Spoorwegen. Winkelmanagers maken zich eerder druk dat er geen foto’s in hun zaak worden genomen dan dat hun klanten worden uitgescholden en belaagd om hun Joods zijn. Zo komen we nergens en dat geldt vooral voor de Joodse inwoners van uw gemeente. Sterker, het leidt ertoe dat de “activisten” de indruk krijgen dat het allemaal wel mag, want er wordt toch niet opgetreden’.

Kernvraag

Hertzberger tegen de burgemeesters: ‘Het is uw verantwoordelijkheid om de openbare veiligheid en het ongehinderd in het publieke domein functioneren van élke burger te waarborgen. Als u dat niet waar kan maken, dan faalt het openbaar gezag’. Nadat er een aaneenrijging van incidenten is geweest, rijst de vraag waarom concrete maatregelen uitblijven. ‘De kernvraag die wij u als burgemeester stellen: hoe gaat u voor uw Joodse inwoners maar ook voor Joodse bezoekers de dagelijkse veiligheid en het gevoel van geborgenheid in uw gemeente waarborgen? Of betekent dit dat u toestaat dat het geweld tegen Joden steeds “normaler’”wordt? We horen graag welk concrete maatregelen u neemt’.

Categorie:

Home » Nieuws » CJO stuurt brandbrief naar burgemeesters