Bernard Hammelburg: Israël en Iran bereiden oorlog voor

Iraans
wiki

Er komt waarschijnlijk een oorlog aan de noordgrens van Israël. Dat zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg van BNR Nieuwsradio. Zijn analyse is gebaseerd op de recente gebeurtenissen in Syrië en Libanon. In Damascus voerde Israël een precisiebombardement uit op het consulaat van Iran uit, waarbij twee bonzen van de Iraanse republikeinse gade omkwamen. Teheran heeft harde wraak gezworen. Tegelijkertijd heeft Israël wapendepots van Hezbollah nabij Aleppo vernietigd.

Scholen dicht

Israël en Iran verkeren al langer in een strijdmodus, maar volgens Hammelburg lijkt de volgende overtreffende trap nu daar. “Ook omdat Eilat in het zuiden van Israël is aangevallen door een drone uit Irak. Dat zijn allemaal sjiitische organisaties die dat hebben gedaan en die samenwerken met Iran,” aldus de journalist. Verder heeft de Israëlische regering aangekondigd dat dat scholen en universiteiten na Pesach gesloten zullen blijven. “Dat betekent echt dat ze zich voorbereiden op een nieuwe en grote oorlog.”

Hezbollah

Hammelburg stelt dat de oorlog in Gaza ‘zo langzamerhand wel op zijn eindje loopt’, erop doelend dat Israël de terreurorganisatie zo goed als op de knieën heeft. Echter, de spanning tussen Israël aan de ene en Iran en Hezbollah aan de andere kant neemt toe. De aanval op het Iraanse consulaat in Syrië draagt ertoe bij, meent Hammelburg. Er is een groot verschil tussen de oorlog in Gaza en een oorlog met Iran-proxy Hezbollah in Libanon. “Hezbollah heeft niets te maken met Palestijnen, heeft ook niets te maken met het bezettingsverhaal of al die kwesties.”

Gaza

De Israëlische regering heeft gezworen de oorlog in Gaza te winnen en daar hoort de aanval op het zuidelijk gelegen Rafah ook bij. Binnen Israël roeren groepen burgers zich tegen de regering, die ze weinig effectief vinden in het terughalen van de laatste gegijzelden. Momenteel zitten nog circa 130 Israëliërs vast in de Gazastrook. Mocht er een oplossing voor hen komen, dan nog is het waarschijnlijk voorlopig niet rustig, omdat Hezbollah en Iran zich aan het roeren zijn.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Bernard Hammelburg: Israël en Iran bereiden oorlog voor