Bernard Hammelburg: ‘Netanyahu kan alleen nog handdoek in de ring gooien’

Demo, Tel Aviv, jan. 2023, beeld: WhatsApp

Buitenlanddeskundige Bernard Hammelburg stelt dat de dagen van Benjamin Netanyahu als premier van Israël geteld zijn. Hij heeft geen andere keus meer dan de handdoek in de ring te gooien, zegt de veteraan tegen BNR Nieuwsradio, zijn journalistieke thuishonk. “Er zijn massale demonstraties. Vannacht zelfs zo groot dat mensen in pyjama de straat zijn opgegaan om mee te demonstreren,” aldus Hammelburg in een gesprek. De bemoeienis van de Verenigde Staten is volgens hem een belangrijke factor in de eventuele val van Netanyahu.

Minderheid

Sinds weken demonstreren Israëli’s massaal tegen de beoogde hervormingen van het justitiële stelsel in Israël. De rechts-radicale en religieuze regering van Netanyahu wil dat het parlement de rechters van het hooggerechtshof aanwijst en de vonnissen van het hof kan wegschuiven. “Dat betekent het einde van de rechtstaat,” aldus Hammelburg. Netanyahu heeft bekend gemaakt de plannen voorlopig uit te stellen. “In een gewone democratie hoort een meerderheid rekening te houden met de minderheid. Die minderheid is nu zo luidruchtig, zo groot en zo woest dat dit niet meer te houden is.”

Ben-Gvir

Hammelburg wijst op de samenstelling van het kabinet Netanyahu VI en de omstreden coalitiepartijen. “De leider van een van die partijen, Itamar Ben-Gvir, heeft al gezegd dat uitstel van de plannen het einde van het huidige kabinet betekent,” aldus de commentator, die wijst op de wankele positie van de premier. ‘Mijn indruk is dat Netanyahu uiteindelijk geen andere keuze heeft dan de handdoek in de ring gooien.” Amerika bemoeit zich er nu ook tegenaan: “Door de bemoeienis van Biden, zal Netanyahu beseffen dat hij dit niet kan redden.”

Belangen

Maar Netanyahu heeft er nog grote belangen bij de hervorming te kunnen doorvoeren, legt Hammelburg uit aan BNR Nieuwsradio. “Hij wordt zelf verdacht in vier corruptiezaken. Als de wijziging van de wet niet doorgaat, dan is hij strafbaar. Als hij aftreedt, en dat gaat vroeg of laat gebeuren, moet hij voor de rechter komen. Dat hij heeft al de afgelopen jaren weten te voorkomen.”

Lees ook:
Bernard Hammelburg ontvangt koninklijke onderscheiding

Journalist en radiomaker Bernard Hammelburg (72) heeft vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij ontving het lintje ‘als blijk van erkenning voor zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse buitenlandjournalistiek’. Hammelburg is nu Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg het lintje opgespeld door minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken. Vrijdag vierde Hammelburg dat hij vijftig jaar in het vak zit. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Bernard Hammelburg: ‘Netanyahu kan alleen nog handdoek in de ring gooien’