TU Delft behoudt banden met Israël

TU Delft (beeld: G. Stolk, Flickr, https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/)

De leiding van de TU Delft is geenszins van plan om de banden met wetenschappers en universiteiten in Israël te verbreken. Ook komt er geen lijst van samenwerkingen met Israël, ‘omdat we ons zorgen maken over de sociale veiligheid van betrokken wetenschappers en studenten, een risico dat niet ondenkbeeldig is gezien de manier waarop de huidige maatschappelijke discussie woedt’.

‘Gezien de ontwikkeling van het conflict tussen Hamas en Israël sinds 7 oktober, de uitspraken van het Internationale Gerechtshof, signalen dat collega’s en studenten zich niet meer veilig voelen, en de protesten op universiteiten, voelen het College van Bestuur en decanen van de TU Delft de behoefte om hun zorgen uit te spreken over de situatie in Gaza en Israël’, schrijven het bestuur en de decanen op de site van de Technische Universiteit.

‘We veroordelen alle schendingen van het humanitair oorlogsrecht, en hopen dat dit conflict zo snel mogelijk eindigt. We wijzen elke vorm van antisemitisme en islamofobie af’, aldus de bestuurders, die benadrukken dat de demonstraties aan de TU Delft tot nu toe vreedzaam verlopen zijn. ‘Onze gesprekken met actievoerders verlopen respectvol. Zij verdienen daarvoor een compliment. Dat neemt niet weg dat wij verschil van opvattingen hebben over samenwerkingsverbanden’.

Banden blijven

De leiding van de TU Delft is geenszins van plan om de banden met wetenschappers en universiteiten in Israël te verbreken. ‘Het beëindigen of bevriezen van alle contacten met onderwijsinstellingen van een land biedt geen oplossing’, aldus het schrijven. Ook komt er geen lijst van samenwerkingen met Israël, ‘omdat we ons zorgen maken over de sociale veiligheid van betrokken wetenschappers en studenten, een risico dat niet ondenkbeeldig is gezien de manier waarop de huidige maatschappelijke discussie woedt’.

Op de openbare site CORDIS kan iedereen opzoeken met welke partners uit welke landen TU Delft samenwerkt in Europese onderzoeksprojecten, aldus het college en de decanen. En de universiteit blijft gewoon in gesprek met Israëlische onderwijsinstellingen. Maar: ‘We onderschrijven de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof en resoluties van de VN-Veiligheidsraad, waarin Israël wordt opgeroepen om de hongersnood in Gaza tegen te gaan, het dringende beroep wordt gedaan op Hamas om alle gijzelaars vrij te laten en gepleit wordt voor een onmiddellijk staakt-het-vuren’. 

Banden verbroken

Andere onderwijsinstellingen legden onder druk van anti-Israël-acties al het hoofd in de schoot: zij gaan over tot het verbreken van de banden met Israël. Hiertoe behoren onder meer de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Hogeschool Rotterdam. De Universiteit Maastricht neemt deze week een beslissing over de relaties met Israëlische samenwerkingsverbanden. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (D66) van Hoger Onderwijs heeft zich tegen het verbreken van banden met Israël uitgesproken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » TU Delft behoudt banden met Israël