Journaliste Annika Rothstein overvallen door guerrilla’s in Venezuela

Rothstein
Wiki

Journaliste Annika Rothstein is in Venezuela overvallen door guerrillatroepen die op de hand zijn van Nicolas Maduro. De verslaggeefster, bekend als boegbeeld en activiste voor Joods Zweden, kreeg een pistool tegen haar hoofd geduwd en moest al haar kostbare bezittingen afstaan. Er waren ook andere journalisten in haar groep. Allen zijn beroofd. Het gebeurde op de grens met Colombia, zo meldt persbureau JTA. Rothstein is in Venezuela om verslag te doen van de crisis die het land al maanden teistert.

Kogel door je kop
De overval vondt plaats in San Antonio del Táchira, een grensplaats in het binnenland. ‘Ik werd meegenomen door de pro-Maduro-guerrilla in San Antonio del Táchira, beroofd en geslagen, samen met mijn beveiligingsmensen en toen dwongen ze ons om op de buik te gaan liggen terwijl ze geweren tegen de achterkant van ons hoofd hielden. Ze namen alles mee wat we hadden,’ twitterde Rothstein later vanaf een onbekende telefoon. De groep was zwaar bewapend en ging tot actie over toen ze zagen dat ze met journalisten te maken hadden, aldus de Zweedse, die dacht dat ze een kogel door haar kop zou krijgen. De spanning was om te snijden.

Gered
‘Ze schreeuwden tegen me dat ik in Venezuela probeerde te infiltreren en dat ik een misdaad aan het begaan was, ze namen mijn spullen mee en noemden het smokkelwaar, en sloegen me in mijn gezicht omdat ik me niet roerde’, aldus de journaliste op Twitter. De groep kon op een gegeven moment ontkomen door hulp van andere Venezolanen. Ze holden een heuvel af en hoorden dat er na ongeveer tien minuten een vuurgevecht uitbrak, mogelijk tussen de pro-Maduro-guerrilla’s en een anti-Maduro-groep. Rothstein op Twitter: ‘Ik wil dat iedereen weet wat deze mensen, dit regime, doen met hun burgers en met iedereen die hen probeert te ontmaskeren. Ik ben nu veilig, maar we proberen vanavond terug te komen naar Caracas. Mijn lichaam doet pijn, mijn ziel doet pijn, maar ik zal de Venezolanen nooit vergeten die ons hebben gewaarschuwd en ons hebben geholpen’.

Asiel in Zweden
Rothstein kwam in 2013 in het nieuws nadat ze ‘asiel’ had aangevraagd in eigen land vanwege het toenemende antisemitisme in haar land. Tevens begon ze met een online petitie, die mensen kunnen tekenen om haar asiel mogelijk te maken. Zo is de koosjere slacht in Zweden al sinds 1937 verboden. Ook nam het aantal antisemitische incidenten er in de afgelopen jaren flink toe. Momenteel denkt het Zweedse parlement na over een verbod op de Joodse besnijdenis. Rothstein hoopte met haar actie te bereiken dat de discussie over het groeiende antisemitisme zich verplaatst van Twitter en de synagoges naar de politieke arena van Zweden. Ze wilde dat politici meer gingen nadenken over de situatie. “Ik zie dit namelijk niet als een Joods probleem, maar als een Zweeds probleem,” zei Rothstein tegen The Times of Israel. Ook stelt ze dat veel Zweedse Joden vinden dat haar actie nutteloos is. “Ze zeggen tegen me dat ik er maar mee op moet houden en dat de Zweedse Joden beter naar Israël kunnen gaan.”

Maduro
Vorig jaar organiseerde de socialistische president Nicolas Maduro, die in 2013 de overleden president Hugo Chavez was opgevolgd, omstreden presidentsverkiezingen. Hij werd herkozen, maar volgens waarnemers was er sprake van fraude en ongeregeldheden. Maduro ging door met het socialistische beleid van schulden maken en lenen, waardoor de economie van Venezuela aan de grond kwam te zitten. De dalende olieprijzen op de energiemarkt hielpen het land, dat een olieproducent is, ook niet verder. Er volgden honger, werkloosheid en ziektes, maar Maduro bleef aan. Miljoenen Venezuolanen vluchtten naar de buurlanden, een humanitaire ramp van omvang. Om het land te redden riep parlementsvoorzitter Juan Guaido zich tot president uit. De grondwet staat hem toe dit te doen wanneer de zittende president een maand lang niet in staat is om te regeren.

Guaido
Maduro erkende de eigenhandige beëdiging van Guaido niet, en ging in de tegenaanval. De parlementsvoorzitter moest onderduiken om niet opgepakt te worden en sprak soms nog voor menigten van honderdduizenden burgers. Al gauw kozen veel Latijns-Amerikaanse landen de kant van Guaido. Ook de VS en Canada besloten om Maduro niet langer te erkennen als het wettelijke staatshoofd van Venezuela. Later stelden veel EU-landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland, dat er snel een democratische wisseling van de wacht moet komen. Zo nee, dan zullen ze Guaido ook erkennen. Maduro heeft aangegeven niet te wijken voor de druk uit binnen- en buitenland. Mexico en Cuba kozen voor Maduro, evenals Rusland, China en ook de Palestijnse Autoriteit. Israël heeft voor Guaido gekozen. Momenteel is Venezuela nog verder geïsoleerd omdat Maduro de grenzen gesloten heeft voor hulp en goederen van buiten.

Categorie: |

Home » Nieuws » Journaliste Annika Rothstein overvallen door guerrilla’s in Venezuela