Een last-minute klus – column Brigitte Wielheesen

Foto van Brigitte Wielheesen.

Het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) diende afgelopen woensdag een aanklacht in tegen Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit (PA), wegens het schenden van de rechten van de mens. Volgens JIJ maakt Abbas zich schuldig aan massamartelingen van zeker (bewijsbaar) honderdtachtig Palestijnen. Al in januari werd ik door het Israëlische instituut ingeseind. Ze willen deze aanklacht op korte termijn indienen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Vorige week dinsdag rinkelde de telefoon en werd ik gebeld met de mededeling dat het zover is. Het was zo’n last-minute opdracht waar ik in mijn werk vaker mee te maken krijg. Niet erg, want daar hou ik van. Uri Morad, de directeur van Internationale afdeling Law & Public Diplomacy, dient de aanklacht op woensdag 27 februari in, zo vertelde mijn opdrachtgever me. “Zou jij gesprekken met Tweede kamer-leden uit Commissieleden Buitenlandse Zaken kunnen organiseren?” was de daaropvolgende vraag. Een hele uitdaging, zo net voor het voorjaarsreces, wanneer de Tweede Kamer nog het een en ander wil afronden. Een nog grotere uitdaging is juist die politici uit te nodigen die een kritische houding hebben richting de staat Israël. Dat heb ik wederom geweten.

Twee parlementariërs spraken donderdagochtend met Morad over de aankomende aanklacht bij het ICC, maar ook over de Europese subsidiëring aan de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) en de directe link tussen BDS en terroristische groeperingen. Verschillende terroristen, voor een groot deel ook veroordeeld voor hun terreuractiviteiten bekleden namelijk hoge functies binnen BDS-organisaties. Een aantal van die organisaties hebben subsidies van Nederland ontvangen, en/of onderhouden banden met lokale BDS-bewegingen in Europa. Hierover hebben de Tweede Kamerleden Raymond de Roon (PVV), Kees van der Staaij (SGP) en Joël Voordewind (CU) eerder schriftelijke Kamervragen ingediend.

Het zal geen verassing zijn dat het mij niet lukte om een gesprek tussen Uri Morad te arrangeren met parlementariërs die niet behoren tot de bovengenoemde drie Kamerfracties. Wat ze onder andere gemist hebben, en dat zou onze politici toch zeer naar het hart moeten gaan, is dat de veiligheidsdiensten van de PA de Palestijnse homoseksuele gemeenschap en journalisten systematisch martelt.

Je verwacht van onze volksvertegenwoordigers dat ze zo objectief mogelijk hun informatie willen verkrijgen om een gedegen beeld te krijgen. Dat ze open staan voor een andere mening dan die van hun eigen partij of politieke richting. Dat ze doen aan hoor-wederhoor. Nee. Helaas is de realiteit anders. Het politieke midden en de linkse partijen lijken Israëlische sprekers te mijden als het gaat om het inwinnen van informatie. Links zit vast aan dogma’s en taboes die nauw samenhangen met het beeld dat over de Israëlische regering bestaat en met de visie van de BDS-beweging. De kloof tussen links en rechts wordt groter, en dit is zorgelijk voor de toekomst.

Terug naar het ICC in Den Haag. In november 2017 opende de aanklager van het ICC een volledig onderzoek tegen de Verenigde Staten voor marteling van gedetineerden in de periode na 9/11. Naar aanleiding van dit onderzoek en de bewijslast, is het meer dan waarschijnlijk dat de aanklager van het ICC de Palestijnse president en anderen zal gaan vervolgen. Bijna twee jaar heeft Uri Morad bewijzen verzameld door tientallen getuigen te spreken en rapporten van mensenrechtengroeperingen, zoals een rapport van de Onafhankelijke Commissie voor de rechten van de mens uit 2016, te bestuderen. Binnen de beschuldigingen van foltering zijn er ook gevallen van gedetineerden die zijn gedood tijdens hun ondervraging door agenten van de Palestijnse veiligheidsdiensten. De PA heeft nooit een eigen onderzoek ingesteld naar de marteling van haar eigen burgers.

Het is nog onduidelijk welk standpunt het ICC zal innemen. Volgens Morad zal het jaren duren voordat de aanklager het onderzoek opent, een strafzaak begint en het tot een veroordeling tegen Abbas komt. Dit betekent dat, als de Nederlandse en internationale politiek de Palestijnse Autoriteit (én de BDS-beweging) blijft steunen, de mensenrechten en persvrijheid in de Palestijnse gebieden onder druk zullen blijven staan.

Categorie: |

Home » Nieuws » Een last-minute klus – column Brigitte Wielheesen