Dieuwertje Blok: neusamputatie tegen wil en dank

Dieuwertje Blok (beeld: NTR, YouTube)

Presentatrice Dieuwertje Blok (66) moet wegens kanker een neusamputatie ondergaan. Ze heeft dat gezegd in een interview met de Volkskrant en wil voorlopig in principe niet meer op televisie verschijnen. Wel hoopt het vaste gezicht van het Sinterklaasjournaal na herstel weer radiowerk te kunnen doen, onder andere voor Radio 4. Blok heeft een Joodse achtergrond en is het kind van een Sjoa-overlevende.

Op een dag ontdekte Dieuwertje Blok een bultje in haar neus dat behoorlijk hard was. Eerst dacht ze dat het een wratje was en ook de huisarts had dat idee, maar het bleek uiteindelijk om iets anders te gaan. “De huisarts behandelde het met stikstof, maar het ging niet weg,” zegt Blok tegen de krant. “Toen werd ik, een jaar geleden, doorverwezen naar een huidarts die een stukje weghaalde om te onderzoeken.”

Na onderzoek bleek dat het om plaveiselcelcarcinoom ging, ook wel huidkanker in de neus. “‘Een week later zat ik in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Aangezien de kanker in mijn neus geïsoleerd bleek, kwam ik in aanmerking voor brachytherapie, een behandeling waarbij de kankercellen van heel dichtbij worden bestraald. De specialist omhelsde me bijna, want dat helpt in 95 procent van de gevallen, dus dit ging gewoon over, hoppetee.”

Maar het ging niet over, aldus Blok, die te maken kreeg met een uitzonderingsgeval. Er ontstond ook een bultje aan de buitenkant van de neus, wat in het Sinterklaasjournaal niet te zien was dankzij goede schmink. “Voor het eerst werd er toen gesproken over dat er misschien een deel van mijn neus af moest, de arts had daarbij een kunstneus in haar hand. Mijn eerste reactie was: als dát moet, dan weet ik eigenlijk niet of ik nog wel wil leven,” zegt Blok in de Volkskrant.

Immunotherapie mocht eveneens niet baten, waarna een neusamputatie onvermijdelijk bleek. Voor Blok was dat een grote klap. “Op een gegeven moment werd het duidelijk dat niet een deel moest worden verwijderd, maar dat mijn hele neus geamputeerd moet worden. Anders heb je het risico dat het uitzaait. Het was mijn neus of mijn leven. En toen was er geen moment meer waarop ik nog voor mijn neus wilde kiezen.”

Levenslot en tumor

De presentatrice vindt het naar eigen zeggen ‘klote’, maar zegt er nu te kunnen leven met het idee straks geen neus meer te hebben. Nare gedachten spookten door haar hoofd. Ze leerde die van zich af te zetten, waardoor ze zich mentaal beter kon voorbereiden op het proces waar ze nu in zit. “Eerst gaat mijn neus eraf, dan moet de wond een maand herstellen, dan krijg je een tijdelijke prothese en daarna duurt het nog een maand of vijf voordat de echte prothese erop kan. Als ik tenminste niet eerst nog bestraald moet worden.”

Blok vult aan: “Als je nog alleen bent en de liefde nog moet vinden, lijkt het me heel ingewikkeld dat je ’s avonds je neus eraf moet halen. Dan ga je niet meteen de eerste avond al blijven slapen, denk ik. Maar ik hoef geen mannen meer te verleiden. Er wordt van me gehouden, ik heb kinderen, ik heb ontzettend lieve vrienden, ik voel me oké genoeg over mezelf.” Wel vindt ze het een ‘spannend avontuur’ om te zien hoeveel er van haar gezicht overblijft.

Haar neus al dikker dan vroeger omdat er een tumor in zit. Ze kijkt veel naar haar eigen neus en naar die van anderen. “De oncoloog vertelde dat zij drie vrouwen heeft geopereerd die dit ook hadden en één van hen wilde niet haar eigen neus terug, maar liever die van haar dochter. Dus heb ik de hele tijd rondgekeken naar andermans neuzen. Maar ik wil toch mijn eigen neus.” Haar nieuwe neus wordt met magneetjes aan een prothese bevestigd. Dat is een proces van een jaar, vertelt Blok openhartig aan de krant.

Gezichtsbedekking

In het begin krijgt Blok een kapje waarmee ze haar gezichtsdeel zonder neus kan afdekken. Dat voorkomt dat ze met de wond over straat moet en andere mensen van haar zullen schrikken. Thuis worden al grappen gemaakt over mondkapjes en gezichtsbedekkingen als chadors. Desalniettemin wil Blok stoppen met tv, dus ook met het Sinterklaasjournaal, het dagelijkse kinderprogramma dat ze maakt in de jaarlijkse Sinterklaastijd.

In het interview gaf Blok aan onzeker te zijn over het idee om terug te keren op televisie na haar neusamputatie. Hoewel ze wel kan inzien dat het voor de kinderen goed zou zijn om een vrouw met een neusprothese of zonder neus te zien, want dat hoort hij het leven. De NTR heeft na afloop laten weten dat ze ook na herstel welkom is in het programma. Met haar werk voor Radio 4, waarvoor de Podium Klassiek maakt, wil Blok sowieso doorgaan.

Dieuwertje Blok is een kind van een Joodse moeder, Henny Gazan, die de Sjoa als jonge vrouw overleefde. Die trouwde in 1955 met de niet-Joodse Dick Blok met wie ze drie dochters kreeg. Dieuwertje is de middelste. Haar vader was directeur van het Meertens Instituut ook enige tijd PvdA-wethouder in Nederhorst den Berg. De jonge blok brak begin jaren tachtig door als omroepster en werd daarna een bekend gezicht op televisie. Ze presenteerde onder meer de 5 Uur Show en is sinds 2001 het vaste anker van het Sinterklaasjournaal.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | | |

Home » Cultuur » Dieuwertje Blok: neusamputatie tegen wil en dank