Poerim, 1 april of Oranje keppel? – column Roland Vos

Roland Vos

Roland Vos werd deze week overvallen door het bericht dat burgemeesters een Joodse kippa moeten dragen op Koningsdag. Was dat een gebbetje of een echte actie? Dat laatste bleek het geval. Als Oranjeklant en zelfbewuste Joodse Nederlander denkt hij er het zijne van.

Ik lees een bericht op Jonet, open mijn agenda en kijk de datum na. Het is 20 april. Vreemd, want wanneer was Poerim ook al weer? O ja, ergens in maart. Wanneer waren die andere grappen ook al weer. Nou ja op 1 april. Voor de zekerheid lees ik het Jonet-artikel nogmaals door. De strekking: een actiegroep wil dat burgemeesters en oranje keppel dragen op Koningsdag.

Ik vind veel grappen over religie, Joden en moslims ongepast in deze moeilijke tijd. Door alle ellende in de wereld ligt het erg gevoelig en daardoor kun je mensen echt schofferen. Wellicht is deze oproep goed bedoeld, maar toch vind ik hem onzinnig; ook al moet elke burgemeester doen wat hij of zij niet laten kan.

Ongeveer de helft van de burgemeesters is vrouw en in de meeste Joodse kringen dragen alleen de mannen een kippa. Als je het qua religie zou willen laten kloppen, dan zouden burgermoeders juist een oranje hoofddoekje moeten dragen. Maar o nee, dan lijkt het alsof zij plotseling de moslims steunen of ‘erger nog’, wellicht moslima zijn geworden.

Daar komt bij dat Koningsdag dit jaar valt op sjabbes. Een rare dag om juist dán de Joden te steunen, omdat een grote groep van hen juist daardoor niet deelneemt aan deze nationale feestdag. En zien jullie overigens burgemeesters Ahmed Marcouch en Ahmed Aboutaleb al met een oranje keppeltje op? Ik echt niet. Overigens heeft die laatste al met de andere G4-burgemeesters laten weten het niet te doen.

Maar veel erger: wie zou Femke Halsema nou op Sjabbat met een oranje keppel willen zien? Zeker na de schade en schande die zij heeft aangericht door tijdens de opening van het Nationaal Holocaust Museum (NHM) op 10 maart verschillende afschuwelijke demonstraties veel te dicht bij de ceremonies te laten plaatsvinden.  Dit was een schande voor Nederland. Door dit toe te laten, heeft de hele wereld kunnen zien hoe slecht Amsterdam dit geregeld had.

Schande

En 10 maart is een schade voor de Joden in Nederland, voor wie de veiligheid naar mijns inziens door het falen van Halsema nog verder in het geding is gekomen. Immers, als je dit toestaat, dan volgt al snel meer en gaat het van kwaad tot erger. Zo ook dus in Amsterdam, waar afgelopen oktober een pro-Hamasdemonstratie op het J.D. Meijerplein niet wenselijk werd geacht en vanwege de historie werd verplaatst.

Totdat de afschuwelijke demonstraties tijdens de opening van het NHM ineens wél mochten doorgaan, omdat die zogenaamd ineens niet konden worden verplaatst. Tja, het mocht schuren. Nou, het schuurt behoorlijk mevrouw Halsema en steeds erger dankzij uw bewuste of onbewuste falen. Of kijk naar de demonstratie van afgelopen zaterdag op de Zeedijk. De politie liep als makke schapen mee terwijl geroepen werd: de Joden moeten eruit.

Als klap op de vuurpijl kwam daar het verbieden en verplaatsen van demonstraties op 4 mei, om zo de nationale herdenking op de Dam te sparen. Kan het dan ineens wel, een demonstratie verbieden? Of bent u bang voor uw eigen hachje als het ook daar fout gaat?

Ondoordacht plan

Terug naar de Oranje keppels. Dat is een in mijn optiek aardig bedoeld maar ondoordacht plan. Het enige dat helpt, is een overheid die optreedt waar nodig en handhaaft of verbiedt als het fout gaat of fout dreigt te gaan. De grote vraag zal altijd blijven: ging het in de ogen van Halsema wel fout of?

Onze koning viert met zijn familie zijn verjaardag zaterdag in Emmen. Nou las ik ook op Jonet.nl dat de burgemeester daar er alles aan doet om een scenario zoals dat van de opening van het NHM te voorkomen. Hij heeft van de misstappen van Halsema geleerd. Ik vraag mij echter ten zeerste af of zij ook in staat is om te leren van haar eigen fouten.

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Columns en opinie » Poerim, 1 april of Oranje keppel? – column Roland Vos